Tutireceptek.hu fejléc

Öntött burgonya - Öntött zöld saláta recept

Kategória:
 Köretek

Hozzávalók:
4 személyre 1 kg. jó magyar fajta egészséges burgonya.
1-2 nagy fejfokhagyma,
1-2 kanál étolaj vagy zsír.
1 nagy 40-50 dkg.-os tejfel.
1 kanál liszt.
2.db tojás.
ecet, cukor, só,
ha van otthon akkor majonéz.
Természetesen ha csak két személyre készítem, akkor kevesebb burgonya, és tejfel is elég lesz.

Elkészítés:
A megtisztított burgonyákat a saját héjában nem túl puhára megfőzöm, mintha krumpli salátának csinálnám.
Egy fazékban a megtisztított szétnyomott fokhagymát olajban vagy zsírban enyhén megdinsztelem, vigyázva hogy meg ne égjen!
Mikor megdinsztelődött leveszem a tűzhelyről, és hozzá adom az ecetet, sót, és kevés cukrot.(ízlés szerinti mennyiségben) A tejfelbe bele ütöm a 2db.tojást, és ha van majonézem 2 kanállal hozzá adva elkeverem. (majonéz nélkül is finom) A tojással elkevert tejfölt a dinsztelt fokhagymához öntöm, ha van otthon tej akkor azzal, ha nincs akkor vízzel kissé hígítva, állandó keverés mellett felforralom.Tulajdonképpen egy híg és pikáns ízű fokhagyma mártást készítek, azért kell hígabbra elkészíteni mert a karikára vágott főtt burgonya amit a mártással leöntök a lé javát magába fogja szívni. Melegen is lehet tálalni sonka sült húsok, vagy fasírozott mellé köretnek. De én hidegen jobban kedvelem, az elkészítés után hagyom egy pár órát állni, hogy az ízek jól össze érjenek. Igen finom köret a különböző frissen sültekhez / még az új évi sült malachoz is. kitűnő/.

Tanácsok:
Öntött zöld saláta:

2 fej tömör fejű zöld vagy cukor saláta.

10.-30dkg.sonka vagy húsos szalonna.
6-8db.tojás.

A zöld salátáknak ugyanazt a fokhagymás tejfölös öntetet készítem el,csak nem hígítom fel, hanem a lisztet is elkeverem a tejföllel. Utána egy serpenyőben kockára vágott sonkát, vagy húsos szalonnát a zsírjára pirítok, és a megmosott megtisztított salátákat négyfelé vágva, a szalonnával vagy sonkával együtt a zsírban közepesen megfonnyasztom. A tűzhelyről levéve Kb. 6db.keményre főzött kibontott tojást hosszában négyfelé vágva, hozzá rakok. Majd az előtte elkészített fokhagymás öntettel leöntve, kicsit pihentettem, hogy az ízek össze érjenek. Melegen frissen is fogyasztható, finom és laktató egytálétel, de én hidegen jobban szeretem.

Sok sikert az elkészítéshez, és Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 30 perc

A receptet beküldte: Erdőkerülő


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Szárnyas uborka saláta » Pirított fokhagymás saláta » Eper-banán saláta » Tonhalas rizssaláta
» Káposztás burgonyafelfújt » Tojásos lencsesaláta » Burgonyafasírt » Gombasaláta majonézzel
» Életerő-saláta » Töltött burgonya májjal » Őszi gyümölcs-sajt saláta » Kukoricás rizssaláta
» Virsli saláta » Petrezselymes babsaláta » Halas saláta » Joghurtos saláta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.