Tutireceptek.hu fejléc

Rakott krumpli besamel mártással recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
-2 kg krumpli
- 6 tojás
- ½ darált hús (sertés, vagy pulyka)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- só, bors, majoránna
- margarin a tepsi kikenéséhez
- besamel mártás

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

- 2 evőkanál liszt
- 5 dkg margarin
- 2 dl tej
- fél liter tejföl
- só, őrölt szerecsendió

Elkészítés:
Besamel mártás elkészítése:

5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel. Megsózzuk, és egy kevés őrölt szerecsendiót is adunk hozzá.

Alacsony lángon állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, tejjel hígíthatjuk. Félretesszük, majd amikor kihűlt,összekeverjük a fél liter tejföllel.


Rakott krumpli elkészítése:

A krumplit és a tojást héjában külön-külön feltesszük főni. Amíg a krumpli és a tojás fő, kis olajon és finomra vágott hagymával megdinszteljük a darált húst, amit sóval, borssal, majoránnával ízesítünk. (Kis Pirosaranyat is tehetünk rá, hogy szebb színe legyen.)

A héjában megfőzött burgonyát és a keményre főzött tojásokat megpucoljuk, karikákra vágjuk. Az előre kivajazott tepsibe először egy réteg burgonyát teszünk, úgy, hogy maradjon még kb. 2 rétegre.

A burgonyát megsózzuk, majd a tejföllel összekevert besamellel leöntjük (maradjon későbbre is!) Megszórjuk a dinsztelt darált hússal, végül tojás karikákat helyezünk rá. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Figyeljünk arra, hogy a legfelső réteg tetejét besamel mártás borítsa! Végül kevés margarint daraboljunk a réteges étel tetejére.

Ízlés szerint reszelhetünk sajtot is a tetejére.

Kb. 35-40 perc alatt 180 fokon (közepes lángon) előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor a teteje már aranybarna színű, kivehetjük a sütőből.


A receptet beküldte: Mókica


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Sonkás krumpli » Juhtúrós rakott brokkoli » Rakott kelbimbó » Túróval rakott zöldbab
» Tepsis rakott csülök » Rakott krumpli saját módra » Rácos rakott tarja » Rakott tejszínes tészta
» Húsos rakott karfiol 2. » Finom gyors krumplileves » Illatos krumplisaláta » Krumplikrém pirítósra
» Rakott linzer » Kanizsai rakott hús » Rakott húsos rizs » Húsos, rakott padlizsán


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.