Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Rumos diótorta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
22 cm átmérőjű kerek formához (12 személyre):
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg dió
1 cs. sütőpor
4 tojás
30 dkg porcukor
12 ek. hideg víz
csipet só
2 ek. rum

A krémhez:
5 dl tej
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. sima liszt
15 dkg dió
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 ek. rum

A díszítéshez:
10 dkg dió
12 fél dió

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
Egy tepsibe tesszük az összes diót -35 dkg plusz a 12 fél szem- és betesszük a melegedő sütőbe pirulni. Csak addig, míg illatozni kezd; vigyázzunk, nehogy megégjen. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a 12 fél szem kivételével ledaráljuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral, vízzel és rummal kikeverjük, majd hozzáadunk 10 dkg darált diót. Belekeverjük a sütőporos lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
Egy kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy ne maradjanak benne nagy buborékok, majd betesszük a sütőbe.
10 perc után a hőmérsékletet mérsékeljük 190°C-ra és ~40-45 perc alatt kisütjük a tésztát. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá alufóliát. Mivel minden sütő más és más, a sütési idő módosulhat. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk.
Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A lisztet és étkezési keményítőt lábasba tesszük, kikeverjük egy kevés tejjel, majd a maradék tejet és a cukor felét hozzáadva elkezdjük felfőzni a krémet. Mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a 15 dkg őrölt diót, majd addig főzzük tovább, míg szépen besűrűsödik. Félre tesszük, gyakori keverés mellett kihűtjük.
A vajat kikeverjük a maradék porcukorral és a rummal mikor a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a vajas résszel.
A tortaalapot háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradék krémmel bevonjuk. Ha a krémet lágynak találjuk, tegyük be kicsit a hűtőbe dermedni.
Darált dióval -a megmaradt 10 dkg- és a fél diószemekkel díszítjük. 8-12 órára hűtőbe, vagy hideg kamrába tesszük, majd pihentetés után szeleteljük.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mézes diótorta » Rumos banánfánk » Rumos meggy » Rumos mazsolafagylalt
» Rumos-mákos bejgli » Rumos szilva nyersen » Rumos félhold » Rumos bundás banán
» Rumos-diós piskótatekercs » Rumos, diós, kávés szelet » Rumos-diós kocka » Marcipános-rumos szelet
» Rumos ananász » Rumos trüffelcsillag » Diótorta » Mogyorókrémes diótorta


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.