Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Somlói galuska citromöntettel recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A piskótához:
12 tojás
12 kanál cukor
12 kanál gm liszt

a sziruphoz:
3 dl víz
20 dkg cukor
rumaroma

a pudinghoz:
2 cs. Dr Oetker tejszínízű pudingpor
1 l tej
10 kanál cukor

a citromöntethez:
4 citrom
1,5 dl cukor (bögrével mérve ¾ bögre)
2 evőkanál olvasztott vaj
4 evőkanál kukoricakeményítő
2-3 evőkanál tejszín (lehet több)

Ezen kívül: Nesquick kakaópor, baracklekvár, pirított dió durvára törve, mazsola.

Elkészítés:
A 12 tojásból piskótát sütünk a nagy gáztepsiben. Amíg sül, elkészítjük a pudingot és a szirupot, ehhez, ha összefőtt a cukor a vízzel, egy rumaroma kb. ¾-ét adjuk. A kihűlt piskótát hosszában 3 felé vágjuk. Magas peremű tálcára v. hosszúkás tepsire tesszük az egyik részt, meglocsoljuk a sziruppal, rákenjük a puding felét. Rátesszük a 2. réteg piskótát, erre is szirup kerül, majd baracklekvárt kenünk rá, végül megszórjuk a kakaóporral. Végül a tetejére jön a 3. piskótaréteg, rá a maradék szirup és a maradék puding. Légmentesen letakarva a hűtőben pihen egy éjszakát.

Másnap folytatjuk, ekkorra pirítunk diót, és durvára törjük (én mogyorót használtam legutóbb), beáztatjuk a mazsolát (pl. aromás teába is jó), és elkészítjük a citromöntetet.

Ehhez lereszeljük a jól megmosott citromok héját, majd kifacsarjuk a levüket. Egy láboskában 2 ek. vajat olvasztunk, hozzáadjuk a keményítőt, a citromlét a héjával, a cukrot, közben folyamatosan keverjük. Óvatosan, folyamatosan hozzáöntünk kb.2 bögre vizet, és foly. keverés közben jól összefőzzük. A végén jön hozzá a tejszín, ezzel is összerottyantjuk. Fontos: szükség szerint mindig utána kell higítani, ne legyen sűrű, mert állás során úgyis sűsűsödik. Maradjon öntet, tehát híg! (Ennyi citrommal jó intenzív citromíze lesz, aki azt nem bírja, készítse kevesebbel.)

Egy szép üvegtál aljára kanállal galuskákat kanyarítunk a lerétegezett piskótából, meglocsoljuk a citromöntettel, megszórjuk pirított dióforgáccsal és a leszűrt mazsolával. A következő réteg ugyanígy, amíg a hozzávalók tartanak. Tálalásig ismét be a hűtőbe, tejszínhabbal fogyasztjuk majd!


A receptet beküldte: MRG


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Túrós galuska » Kató néni grízgaluskája » Krumpligaluska » Májgaluskaleves gyorsan
» Almás rakott galuska » Erdélyi galuska » Házi somlói » Aranygaluska Anikó módra
» Aranygaluska u2 » Darálthúsos galuska » Aranygaluska2 » Karalábégaluska
» Hamis somlói » Update somlói galuska » Almaleves habgaluskával » Aranygaluska almapürével


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.