| Sonkás bejgli receptHozzávalók: a tésztához: 25 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztõ, 1 dl tej, 8 dkg vaj, 7 dkg zsír, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez: 25 dkg fõtt, füstölt hús, 5 dkg vaj, 5 dkg finomliszt, 1 dl tejföl, 1/2 dl tej, csipetnyi õrölt szegfûszeg, 2 evõkanál natúr reszelt torma, só és törött bors ízlés szerint; a tészta kenéséhez: 1/2 dl tej. Elkészítés: 1 dl tejet langyosra melegítünk, belekeverjük a szétmorzsolt élesztõt, és meleg helyen felfuttatjuk. Közben a vajat, a zsírt és a lisztet összemorzsoljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztõt, valamint a sót, és sima tésztává gyúrjuk. Két cipót formálunk belõle, és lisztezett deszkán tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a füstölt húst kétszer átdaráljuk. A vajat megforrósítjuk, majd a lisztet rászórjuk, és világosra pirítjuk. Ezután ráöntjük a tejet és a tejfölt, ezután simára keverve sûrûre fõzzük. Megfûszerezzük és kihûtjük, végül összekeverjük a darált füstölt hússal. A kinyújtott tésztára rákenjük a töltelék felét, szorosan felcsavarjuk, sütõlemezre tesszük, és a tetejét megkenjük tejjel. A másik tésztarudat ugyanígy készítjük el. Mindkét töltött rudat elõmelegített, forró sütõben pirosra sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel. A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |