Tutireceptek.hu fejléc

Sztrapacska recept

Kategória:
 Tésztafélék

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 tojás (nem biztos, hogy szükséges)
- 45-50 dkg liszt
- 30 dkg juhtúró/túró
- 20 dkg füstölt szalonna
- tejföl
- só

Elkészítés:
1. A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félre tesszük.
2. Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.
3. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!).
4. Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk. (A 2 evőkanál szalonnazsírt azért kell beletenni a tésztába, mert a későbbiekben lényegesen megkönnyíti a szaggatást!)
5. Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség.
6. Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. (vigyázni kell, mert nagy lángon könnyen kifut a víz!)
7. Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, nyakonöntjük a tejföllel, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót/túrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.
8. A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 percet jelent). Azonnal kiszedjük, és a tálalásig lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon.

Tanácsok:
- A burgonyára reszelés közben lehet önteni egy kis tejet és akkor nem barnul meg.
- Túró helyett lehet reszelt sajtot tenni a kiszaggatott, kifőtt tésztára, így igazán nyúlós, egymáshoz tapadós lesz a galuska.
- A sztrapacskába nem feltétlenül kell a tojás, nélküle is jó a tészta.
- A juhtúrot előre össze lehet keverni a savanyú tejföllel majd a kiforrott sztrapacskával és utána a kisült szalonna kockákat a tetejére tenni, majd irány a sütő.

Elkészítési idő: 60 perc

A receptet beküldte: Menyó


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Férjem sztrapacskája » Sztrapacska2 » Sztrapacska 2. » Cseresznyés sztrapacska
» Káposztás sztrapacska II. » Káposztás sztrapacska » Sztrapacskagombóc » Sztrapacska egyszerűen
» Füstölt sajtos sztrapacska » Bence sajtos tésztája » Tavaszitekercs-tésztalap » Paradicsomos tészta
» Hókifli » Csusza tepsíben » Pesto alla genovese » Grízsmarni


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.