Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Teljes kiőrlésű, zabpelyhes kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (roszliszt nem jó)
20 dkg apró szemű (puha, "zart") zabpehely
15 dkg finomliszt
5 dkg búzakorpa
2 dkg búzacsíra
2 dkg szezámmag
2 dkg lenmag
1 dkg tökmag
4 dkg friss élesztő, vagy 4 csapott tk. szárított
2 tk. só
1 tk. 10%-os ecet
1 jó ek. méz (diétázók lecsökkenthetik 2 szűk teáskanálra, esetleg teljesen ki is hagyható)
2 ek. olaj vagy olvasztott vaj, margarin
750 ml víz (nem elírás!)

Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót a sóval és a magokkal együtt, hozzáadjuk a vízben feloldott élesztőt, a maradék vizet, mézet ecetet, olajat. Erősebb kanállal összekeverjük, hogy sehol ne maradjanak száraz részek, majd két, sütőpapírral kibélelt püspökkenyér- vagy kenyérformába kanalazzuk. A tészta állaga inkább galuskatésztához hasonlít, nem kenyérhez.
30 perc kelesztés után nagyon forró sütőbe tesszük, kb. 10 perc után a hőt mérsékelhetjük. Addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, és a meglehetősen nedves tészta át nem sül (az én rossz, régi sütőmben ez 1,5 óra, normál esetben kevesebb idő is elég).

Csak teljesen hidegen szeleteljük!

Tanácsok:
Rendkívül nagy rosttartalmú, finom, szinte sütemény állagú barna kenyér. Néhány naposan kicsit morzsálódik. Magas rosttartalma miatt cukorbetegek, inzulindiétát tartók, fogyókúrázók számára is ideális.

Nagyon szigorú diéta esetén a finomliszt is kiváltható teljes őrlésű liszttel, a méz teljesen elhagyható.


A receptet beküldte: Corra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Zabpelyhes bonbon » Zabpelyhes muffin » Húsvéti tojáskenyér » Annus püspökkenyere
» Bundás kenyér - másként » Isteni tönkölykenyér » Egyszerű mediterrán kenyér » Kenyérpuding(Kata-féle)
» Kalács kenyérsütő gépben » Tönköly félbarna kenyér » Zabpelyhes-almás süti » Zabpelyhes dugisüti
» Zabpelyhes-áfonyás keksz » Mazsolás-zabpelyhes keksz » Kapros kenyérlángos » Rozspelyhes barna kenyér


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.