Tutireceptek.hu fejléc

Töltött káposzta, ahogy a férjem szereti:) recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
50 dkg darált, kövéres sertéshús
50 dkg apróra gyalult savanyúkáposzta
kb. 0,8-1 kg fehérkáposzta levél
10 dkg rizs
darabka füstölt kolbász
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 dundi gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, őrölt(!) kömény, morzsolt majoranna
disznózsír, esetleg részben füstölt szalonna zsírja

Elkészítés:
A rizst kevés zsiradékon megfuttatjuk, 1 dl vízzel a szokásos módon enyhén megpároljuk, nem kell puhának lennie.

A káposztafejet enyhén sós lobogó vízbe tesszük, mindig annyi levelet fejtünk le róla, amennyi sikerül, majd a káposztafejet visszatesszük a forrásban lévő vízbe. Nyersen is leveleire szedhetjük, de ilyenkor törékenyebbek a levelek, ebben az esetben a leszedett leveleket főzzük pár percig sós vízben. A vizet ne öntsük ki!

A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozáteszünk őrölt köményt, majorannát, ezekkel is megfuttatjuk, majd jön a reszelt fokhagyma, és a pirospaprika, utóbbival épp csak elkeverjük a tűzön.

A finomra darált húsba keverjük a félpuha rizst, a fűszeres, zsíros hagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A félig főtt képosztalevelek vastag ereiről a domború részt lemetsszük, így könnyebb tölteni. Ha túlfőzzük a leveleket, szakadnak töltéskor! Minden levélre teszünk a töltelékből, kétoldalt ráhajtjuk az oldalait, majd felcsavarjuk.

A kolbászt nagyon vékony (fél)karikákra vágjuk.

Egy szélesebb lábos aljára vékony rétegben megmosott savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú lene) terítünk, erre jön pár szeletke kolbász, majd sugáralakban a megtöltött levelek hajtásukkal mindig lefelé. Erre ismét egy réteg savanyúkáposzta, kolbászszeletek, ismét töltelék. Az utolsó réteg töltelékre szórjuk a maradék kolbászt, beterítjuk az esetleg megmaradt édes káposztalevelekkel, a legtetejére jön a maradék savanyúkáposzta.

Végül az egészet felöntjük a káposztafőző vízzel úgy, hogy majdnem ellepje, megsózzuk, ha szalonnát olvasztottunk ki zsírnak, akkor a pörcöt is a rétegek közé szórjuk, és felforralás után nagyon kis lángon(!), lassan főzzük kb. 1,5 órán át.

Finom, friss tejföllel és kenyérrel tálaljuk.


A receptet beküldte: Corra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Töltött kacsa » Pacal, ahogy én készítem » Káposztagombóc másként » Savanyú káposztás apróhús
» Káposztás sűlt oldalas » Káposztás vitamin saláta » Töltött gombafejek sütve » Egyszerű töltött tojás
» Ormánsági töltött káposzta » Töltött, göngyölt karaj » Töltött pontyfilé » Töltött-sült burgonya
» Rakott káposztás kocka » Töltött cukkíni.... » Káposztás palacsinta » Töltött gomba sajttal


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.