Tutireceptek.hu fejléc

Vadas marhahúsból zsemlegombóccal recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
50 dkg marhahús
2-3 nagyobb sárgarépa
1-2 fehérrépa
1 citrom
mustár
hagyma
cukor
liszt
babérlevél
erőleves v. marhahúsleves kocka
1 doboz tejföl

Elkészítés:
A húst vékonyabb szeletekre felvágjuk. Lisztben megforgatjuk, és egy nagyobb serpenyőben forró olajban mindkét oldalán hirtelen átsütjük. Felöntjük a húslevessel, 3-4 dl-rl. Beletesszük a sárgarépát és a fehérrépát. Ezeket hosszában négyfelé vágva kell betenni, de ha hosszúkás, akkor keresztbe is vágjuk félbe. Egy szelet citromot, 3-4 babérlevelet. Az egészet együtt pároljuk, amíg a hús puha lesz, 1 órát. Ezután a húst kiszedjük egy tányérra. Tálalásig letakarhatjuk egy alufóliával. A citromot és a babérlevelet is kivesszük, és kidobjuk. A sárgarépát és a fehérrépát összepürésítjük. A levet, amiben mindez párolódott, öntsük egy tálkába, mert kell majd még. A serpenyőbe tegyünk egy kis olajt, felforrósítjuk, rátesszük a kockára vágott vöröshagymát és szórjunk rá kb. 5-6 csapott teáskanálnyi kristálycukrot. Pirítsuk meg őket, ha már kezdi lekapni a cukrot, akkor tegyük rá az összepürézett répákat és öntsük fel a lével. Ha kevés lé maradt a húson, akkor önthetünk rá még egy kis húslevest. Ha pedig hígnak tűnik a mártás egy kis liszttel sűríthetjük, vagy keményítővel. Ezt már nem kell főzni, éppen csak összeforralni. A mártásba még kell tenni 1-2 teáskanálnyi mustárt, citromlevet ízlés szerint. Végül keverjük bele a tejfölt, ekkor már ne legyen a tűzön a mártás.

A zsemlegombócn elkészítése: kis kockára összevágunk egy zsemlét, és sütőlapon megpirítjuk. Felső sütés fokozaton kb. 5-10 percig van a sütőben, nézegessük néha, nehogy elégjen. Csinálunk kb. 25-30 dkg lisztből, 1 tojásból és vízből egy masszát, mintha galuskát készítenénk. Ebbe belekeverjük a zsemlekockát, és még összevágott petrezselyemzöldet is lehet.
A gombócokat forró sós vízben kifőzzük.

Elkészítési idő: 120 perc

A receptet beküldte: Kiss Ildikó


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Vadászmártás » Gomba vadasan » Vadas csirke » Párolt-sült nyúl vadasan
» Vadász káposzta » Káposzta vadász módra » Csirke vadasan » Vadas gombóckáim
» Vadászital » Vadas-pulykából » Diétás vadas » Vadas nyúlcombok knédlivel
» Hamis vadas mártás » Őszi vadászegytál » Vadas húsgombóc » Sertéshús vadász módra


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.