| Zöldséges rétesbatyu receptSütemények, édességek Hozzávalók: 6 lap rétaslap, 2 dl tejszín, 1+1 dl fehérbor, 2 csokor petrezselyem, 20 dkg cukkini, 1 db piros kaliforniai paprika, 25 dkg gomba, 1 db sárgarépa, fél csokor snidling, 1/4 gumó zeller, Használhatunk még: 1 fej lilahagyma, olaj, só, kakukkfű, bazsalikom, 1 és fél kanál cukor, 1 evőkanál fokhagymakrém. Elkészítés: Lereszelem a zöldségeket sorban; a sárgarépát, a cukkinit, a gombákat, végül pedig a zellert is. Ha mindennel megvagyok, a zöldségreszelékeket egy tálba teszem. Aztán fogok egy lilahagymát és apróra vágom. Egy kevés olajat hevítek, és amikor már forró, rádobom a hagymát. Mikor a hagyma már kezd üveges lenni, jöhet rá a zöldségreszelék is. Megszórom egy kevés sóval - hogy könnyebben kiadja a levét -, kakukkfüvel és bazsalikommal, végül hozzáaprítom az egyik csokor petrezselymet is, méghozzá szárastul. Legutolsóként a kaliforniai paprika felét aprítom fel és dobom a zöldséges raguba. Rálocsolom a bor felét, aztán hagyom, hogy párolódjon ez a színes és ízes ragu. Miközben a ragu párolódik, a snidlinget beteszem a mikróba 10 másodpercre, hogy megpuhuljon. Aztán előveszem a réteslapot. Leemelek róla 2 lapot, a többit félre teszem. Kiterítem magam elé a dupla lapot, egy kevés olajjal megkenem, majd a lapot négy részre vágom. Ha a ragu elkészült, mindegyik rétes lapocskába halmozok 1-2 evőkanálnyit a kész zöldségraguból (a ragunál az a lényeg, hogy az egész összeálljon, és ne legyen alatta víz, mert az eláztatná az ételt), majd rétes lapocskákból batyut formázok, és a felpuhított snidlinggel megkötöm a tetejüket. A kész batyukat egy szilikon lappal bélelt - vagy enyhén kiolajozott - tepsire ültetem sorban. Ha mindegyik a tepsin csücsül, beteszem őket 200 fokra előmelegített sütőbe. Amíg a batyuk sülnek, elkészítem a mártást. Felaprózom a maradék piros paprikát és a maradék csokor petrezselymet. Egy serpenyőben olajat hevítek és már szórom is bele a cukrot. Megvárom míg megkaramellizálódik. Mikor már szép barna, hozzányomom a fokhagymakrémet, beledobom a zöldségeket, enyhén megsózom, aztán hozzáöntöm maradék bort, végül mehet bele a tejszín is. Amint felforr, kész is a mártás. Amikor a batyuk már szép barnára pirultak, kiveszem őket a sütőből. A kész mártásból kanalazok a tányérra, végül ráültetem a batyukat is. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |