Tutireceptek.hu fejléc

Zöldségleves burgonyagombóccal recept

Kategória:
 Levesek

Hozzávalók:
Zöldségek, mindenféle
karikára, vagy hosszúkásra vágva
hagyma,1 kisebb fej
fokhagyma 1 gerezd
ételízesítő (ki milyet használ)
rama, kb 5 dkg
bors
tubusos paradicsom,
porpaprika
zöldpaprika,
paradicsom
aki szereti, kis darab csípős paprika

A krumpligombóchoz, két személyre 1 közepes nagyságú krumpli főve.
Még melegen össze kell nyomni, majd hagyni kell hűlni és annyi lisztet tenni hozzá, amennyit felvesz, ez függ a krumpli és a liszt minőségétől is.
Ha összeállt, és több személyre készül, lehet tojást is beleütni, majd amikor kész, ki kell nyújtani, nem túl vékonyra és alaposan megszórni őrölt borssal, majd lehet kockázni és azokat gombóccá formálni.

Elkészítés:
A hagymát apró kockára kell vágni és a megolvasztott, de nem forró rámába bele kell tenni.
Amikor már félig megdinsztelődött, akkor kell rádobálni a felvágott zöldségeket, és tovább disztelni együtt.
Amikor a sárgarépa kiadja a színét és a rámán már látható is egy kis pirosság, akkor lehúzzuk a tűzhelyről, belerakunk mindent és vízzel fölengedjük.

Ekkor tesszük bele a gerezd fokhagymát, mert ha együtt pirítjuk a többivel, megkeseredik.

Amikor a leves felfőtt, mennyiségtől függően beledobunk egy erőleves kockát és lassú tűzön addig főzzük, míg háromnegyed részben már puha.

Ekkor beledobáljuk a már közbe elkészített krumpligombócokat és azok puhulásáig főzzük együtt az egészet.

Amikor feljöttek a leves tetejére és még forr egy kicsit, el lehet zárni alatta.

Tanácsok:
Ezt a leves, tavasz közepétől, ősz végéig lehet készíteni és mindegy milyen zöldség van itthon, amit szeret a család, mindből lehet belerakni.

Van amikor karikázom a zöldségeket, van amikor hosszúkásra vágom.
MIndkét esetben más íze van, ki lehet próbálni.

Azért érdemes Rámán, netán vajon párolni a hagymát és a zöldségeket, mert kiadják az ízüket, jobban,mintha csak beledobáljuk a levesbe őket.
Szebb lesz a színük is, viszont nem muszáj sok porpaprikát tenni, mivel színe így is lesz.

A levest mindenféle fűszerrel, ki mit szeret, lehet még ízesíteni, nem muszáj paprikával.

A lényeg, inkább a zöldség íze domináljon, mint a krumpligombócé, az csak levesbetétként szolgál.

Elkészítési idő: 50 perc

A receptet beküldte: Katinkaboszi


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Nyári zöldségleves 2 » Zöldségleves » Bableves burgonyagombóccal » Zöldségleves gyorsan
» Zöldségleves zabgaluskával » Zöldségleves oroszosan » Póréhagymás zöldségleves » Zöldségleves húsgombóccal
» Tárkonyos zöldségleves » Hideg őszi zöldségleves » Alföldi zöldségleves » Zöldségleves sajtgombóccal
» Tökös zöldségleves » Zöldségleves főzés nélkül » Kínai zöldségleves » Köleses zöldségleves


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.