Tutireceptek.hu fejléc

6 tojásos vizespiskóta eperhabos töltelékkel recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A piskótához:
20 dkg kristálycukor
6 tojás szétválasztva
5 dkg porcukor
20 dkg rétesliszt
1 sütőpor
4+4 evőkanál víz
A töltelékhez:
1 zacskó eperízű pudingpor
4 evőkanál cukor
5 dl tej
1 zacskó tejszínízű habpor (tejszínhabpótló por)
1,5 dl tej
1 evőkanál zselatin
1 dl tej

Elkészítés:
Az elektromos sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a gázsütőt később is elég bekapcsolni.
A piskótához előkészítünk egy nagy kerek, kapcsos tortaformát, az aljára sütőpapírt illesztünk, az oldalát nem szabad kivajazni, sem kilisztezni, mert akkor nem emelkedik fel!
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy nagy edénybe tesszük, a fehérjét egy nagy mérőpohárba vagy mély keverőtálba.
A fehérjét 4 evőkanál vízzel és egy csipet sóval elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már enyhén felverődött, akkor hozzáöntjük a porcukrot. Nagyon keményre kell verni, ez több percig is eltarthat a legnagyobb fokozaton.
A sárgájához hozzáöntjük a kristálycukrot és 4 evőkanál vizet, és a fehérjéből kivett habverővel (nem szükséges lemosni) fehéredésig keverjük. Aztán hozzáadjuk a sütőporral elkevert réteslisztet, és még azzal is elkeverjük. Nem fogjuk tudni egészen elkeverni, csak annyira, hogy csomómentes, homogén legyen.
Ekkor ha gázsütőnk van, bekapcsolhatjuk, elég ennyi idő a bemelegedéséhez (mindenkinek érdemes a saját sütőjét kitapasztalnia, én a legmagasabb és a közepes fokozat között félúton szoktam sütni).
A felvert fehérjét apránként a sárgájás liszthez adjuk, az elején jól el kell keverni, kb. a fehérje egyharmadával, majd a maradékot óvatosabban kell hozzáadni, nagy mozdulatokkal keverve.
A tésztát a tortaformába öntjük és a tetejét szépen elsimítjuk.
10 percig a sütőajtót nem szabad kinyitni, ha nagyon pirulna a teteje, akkor vegyük lejjebb a hőfokot! Ha szükséges, később fordíthatunk egyet a piskótán (amennyiben gázsütőnk van, az egy szükséges mozzanat!) (na persze, nem fejjel lefelé :D)
Kb. 40 percig kell sütni, tűpróbát végezzünk.
Amikor megsült, egy pár percig a kikapcsolt nyitott sütőben hagyjuk pihenni, majd vegyük ki.
Amikor már teljesen kihűlt, egy vékony, keskeny pengéjű késsel vágjuk körbe, és borítsuk egy rácsra, az aljáról húzzuk le a sütőpapírt.
Akkor lehet rendesen felvágni, ha legalább 2 órát pihent, de akár egy éjszakára is a hűtőbe tehetjük folpackba csomagolva.
A töltelékhez a pudingport elkeverjük a cukorral, tejjel, és megfőzzük. Teljesen kihűtjük.
A tejszínízű habport a leírás szerint 1,5 dl tejjel habverővel felverjük.
A zselatint 1 dl tejben felfőzzük.
A krém elkészítése:
A feloldott zselatint belekeverjük a pudingba, majd a hab 2/3-át is beleforgatjuk apránként. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a tortát, amit akár 3 részre is vághatunk.
A maradék habbal bevonhatjuk vékonyan a tortát, erre szépen lehet illeszteni a fondant-t.

Elkészítési idő: 90 perc
Kalóriatartalom: sok kcal
Szénhidráttartalom: rengeteg gramm

A receptet beküldte: sookye


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Tojásos puncs » Tojásos sajtkrém » Tojásos lencsesaláta » Spenótos-tojásos quiche
» Tojásos madársaláta » Tojásos spárga vajszószban » Zsengés borsó tojásosan » Tojásos csirkemell
» Tojásoskrém » Brokkolis-tojásos saláta » Tojásos kelbimbó rakva » Tojásos kosárkák
» Tojásos olívasaláta » Tojásos camembert krém » Tojásos kenő » Tojásos nokedli salátával


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.