Tutireceptek.hu fejléc

Fondán (cukormáz sütikre, tortákra)(1946-ból) recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
90dkg cukor
1kávéskanál ecet,vagy citromlé
3dl víz

Elkészítés:
Az összetevőket felforraljuk,összemossuk.
Összemosás:Egy csészébe hideg vizet teszünk,és az ebbe mártogatott ecsettel forrás közben lemossuk az edény oldalára rakódott cukorkristályokat.3-4 alkalommal ismételjük.A tetején megjelenő habot ecsettel leszedjük.Addig forraljuk míg"golyóra"nem főztük,és a főzetben nem marad szemcse.
Golyóra főzés-jelentése,hogy puha golyókat lehet formálni a főzetből.Ezt mintavétellel ellenőrizhetjük.
Ellenőrzés:egy edénybe hideg vizet teszünk,a fakanál nyelét belemártjuk a vízbe,a cukorfőzetbe,majd ismét a vízbe.A kanál nyelére tapadt,lehűlt cukormintát ujjunkkal leszedjük és ha puha golyót tudunk belőle formálni,akkor levesszük a tűzről.Ha a cukor nyálkás,cukrot,ha törik,pattog akkor vizet teszünk hozzá.
Ha levettük a tűzről,a tetejét kezünket hideg vízbe mártva megöntözzük.Állni hagyjuk,amíg langyosra hűl.Ekkor egy fakanállal kevergetjük amíg egészen kifehéredik,majd egészen megdermed(kemény lesz).Nedves ruhával letakarva állni hagyjuk kb 1/2 óra múlva újra megpuhul.
Ilyen állapotban alkalmas sütemények,torták áthúzására úgy,hogy a szükséges mennyiséget edénybe tesszük,és állandó keveréssel langyosra melegítjük.Tetszés szerinti színre ételfestékkel,csokoládéval,kakaóporral,sűritett kávéval stb...színezhetjük.Ha melegítésnél pici tojásfehérjét teszünk hozzá,fényesebb lesz a bevonat.Ajánlatos a süteményt,tortát áthúzás előtt forró,hígított lekvárral megkenni,így egy szigetelő réteget adunk a tésztának,és nem lesz matt a fondant.
A fondant hetekig tárolható,nem romlik,de vizes ruhával takarjuk le,hogy a teteje ne száradjon ki.

Tanácsok:
Ez a fondant hasonlóan is használható mint a marcipán.Nyújtani és formálni is lehet,de a melegre felpuhul.


A receptet beküldte: csiga4dada


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csokimáz sütikre » Eper máz sütikre » Citromos máz sütikre » Forró csokoládé fondant
» Csokis fondant!Egyszerű! » Csokifondant » Mézeskalács, cukormázzal » Fehér cukormáz
» Csokitorta fondantal » Csokis fondant » Nanaimo szelet » Krémes pite
» Almafánk Jessy módra » Teknősbéka » Mézes Krémes 2. » Harsztos fánk


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.