| Karamellás szelet vaníliás krémmel receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 30 dkg liszt 15 dkg porcukor 2 ek kakaópor 5 dkg vaj 1 tojás 1 kk szódabikarbóna kb 1 dl tej Krém: 20 dkg kristálycukor 25 dkg vaj 5 dkg porcukor 6 dl tej 2 cs vaníliás pudingpor 1 cs vaníliás cukor Elkészítés: A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a vajat és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a kakaóport, majd adjuk hozzá a tojást és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ezután osszuk el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki 20x30-as tepsi méretűre (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára. Két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a következő lapot). Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 10 perc alatt süssük készre (amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük). A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le a papírról és úgy hűtsük ki (én egy hosszabb pengéjű késsel alányúlok, és óvatosan végighúzom a kést, majd lecsúsztatom a papírról). A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg. Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre (vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!). Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet (ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!). Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen (közben többször keverjük át). A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük simára a vajjal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy egy jó habos krémet kapjunk (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá). Helyezzünk tálcára egy tésztalapot, majd egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel. Ezután a legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |