Tutireceptek.hu fejléc

Különleges mézes szelet recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A mézes töltelékhez
3.5 dl tej
1 db vanília
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
2 ek méz
2 ek cukor
20 dkg vaj
A pralinéhoz
10 dkg dió (vagy mogyoró)
5 dkg cukor
5 dkg méz
A mézes piskótához
6 db tojás
12 dkg cukor
5 dkg méz
12 dkg finomliszt
1 csipet só
Az összeállításhoz
5 dkg méz
0.5 dl víz (forró)
15 dkg málnalekvár
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)

Elkészítés:
A töltelékhez a tejet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön (folyamatosan kevergetve) sűrűre főzzük.
Még melegen rugós fejű kézi habverővel hozzádolgozzuk a cukrot, a mézet és a felkockázott vajat.
A tölteléket kihűtjük, és hideg helyen vagy hűtőben sűrűre dermesztjük.
A pralinéhoz a mogyorót vagy diót, a mézet és a cukrot egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőbe tesszük, és addig tartjuk mérsékelt tűzön (ne kevergessük!), amíg a cukor és a méz meg nem karamellizálódik a mogyoró körül (kb. 10 perc). Közben terítsünk sütőpapírt egy fémtálcára vagy nagy tepsire, és minél vékonyabb rétegben kenjük szét rajta a karamelles mogyorót. Hagyjuk megdermedni.
A piskótához előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírt terítünk egy vékony peremű gáztepsibe.
A tojásokat, a cukrot és a mézet robotgéppel 6-8 perc alatt felhabosítjuk. Fakanállal óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a sóval elkevert lisztet, és egyenletes rétegben az előkészített tepsibe öntjük. 18-20 perc alatt sül meg, majd rácsra téve kihűtjük.
Az összeállításhoz a mézet és a forró vizet összekeverjük locsolószirupnak. A málnalekvárt a citrom reszelt héjával kicsit összelangyosítjuk, hogy folyós legyen. A kihűlt mézes-pudingos tölteléket rugós fejű kézi habverővel átkeverjük.
A pralinét darálóban durvára őröljük.
A kihűlt piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal (ha nagyon áztatná, elég lehet a szirup fele is!), és 3 db 13x30 cm-es téglalapra vágjuk. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével és rákenjük a mézes-pudingos töltelék1/3-át. Ezután ráhelyezünk egy másik piskótalapot, megkenjük a maradék lekvárral és a mézes töltelék 1/3-ával. Majd rátesszük az utolsó lapot, és a sütemény tetejét-oldalait bekenjük a maradék mézes töltelékkel.
A süteményt megszórjuk az őrölt pralinéval. Tálalásig 1 napig hűtőben tartjuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 40x30x3 cm


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Fanta szelet » Különleges húsvéti tojások » Banános-mézes muffin » Tejben sült tarjaszelet
» Dübari szelet » Sertésszelet Ramsley módra » Lagzi Lajcsi szelet » Zőldborsós párizsiszelet
» Különleges gombasaláta » Mézes-mustáros tarja » Kínai mézes csirke » Cseh borsos sertésszelet
» Kata (vagy rumos) szelet » Orchidea szelet » Madártejszelet » Mézes-magvas müzli


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.