Tutireceptek.hu fejléc

Farsangi fánk tojás nélkül! recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
(kb. 25 db közepes fánkhoz):

500 g liszt
30 g élesztő
50 g cukor (az eredeti recept 100 g-ot írt, de a könyv receptjeit tapasztalva már rutinosan a felét vettem, és jól tettem, teljesen elegendő volt!)
50 g margarin
300 ml tej
csipet só
kurkuma a tészta sárga színéhez (nem fontos!)

Elkészítés:
A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
A meleg tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Fontos a tej megfelelő hőfoka, amiben az élesztőt kelesztjük! Ha túl meleg a tej, az élesztőt leforrázzuk, ha pedig hideg, akkor a tészta lassan kel, vagy keletlen marad. A lisztet, a sót, a kurkumát, illetve a langyos vajat is a kovászhoz öntjük és jól elkeverjük, hogy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk (én géppel kb. 10 percig vertem). A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük (kb. fél óra), én ilyenkor 50 fokra előmelegített sütőbe teszem. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva még kb. 1/2 órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánkkal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra! Egyszerre hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki konyhai papírtörlőre. Lekvárral kínáljuk.

Tanácsok:
tojás allergiásoknak ez egy jó kis farsangi fánk!!


A receptet beküldte: ApaTibi


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Szőlőhegyi rántott tojás » Padlizsán tojással » Zsidó hagymás tojás » Tojással rakott párizsi
» Tojáspörkölt » Spenótos tojásreggeli » Tojásos kelbimbó » Sajtos tojáskrém
» Sajtos tojás szászosan » Gombás, tükörtojásos tarja » Tejszínes csirke és tojás » Tojás leves Ági módra
» Strasszburgi tojás » Egész tojásos majonéz » Egyszerű tojáspástétom » Bundás tojás sütőben


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.