Tutireceptek.hu fejléc

Tejkaramella pikáns ízvilágban recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
2,4 dl tejszín
7,5 dkg vaj
1 teáskanál só
30 dkg cukor
5 dkg méz
0,6 dl víz

Elkészítés:
A tejszínt, a vajat és a sót összeforraljuk. A tűzről levesszük. Egy vastag falú edényben összeöntjük a cukrot, a mézet és a vizet. Közepes lángon összeolvasztjuk, közben nem szükséges kevergetni, így szépen látjuk a cukor olvadását, karamellizálódását. Várjuk meg, amíg elkezd gyöngyözni a teteje, majd habzani kezd és sötét karamell színt kap. Ha van otthon cukorhőmérőnk, célszerű alkalmazni, kb. 160 fokot kell elérnie a cukornak, akkor megfelelő az állaga.

A tűzről ekkor húzzuk le, és óvatosan csurgassuk hozzá a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett. Amikor szép simára kevertük, tegyük vissza közepes lángra, és további 12-15 percig főzzük. Ismét elővehetjük a cukorhőmérőt és meggyőződhetünk a hőmérsékletről, 120 fok az ideális, ekkor már a kevegetéshez használt kanál felületén könnyen dermed a karamell, ez jelzi, hogy elkészültünk.

Az elkészült tejkaramellát egy 20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt magasabb falú tepsibe vagy tálcára öntjük. Hűvös helyre tesszük dermedni, de semmiképp sem hűtőbe vagy fagyasztóba, mert ott nagyon könnyen benedvesedik. Célszerű 1 éjszakát hagyni dermedni, ez idő alatt kidermed, puha, de éles késsel könnyen darabolható állagot kapunk.

Celofánba csomagolhatjuk egyenként a karamellkockákat, vagy hurkapálcára szúrva gyerekeknek is készíthetünk nyalókát.


A receptet beküldte: mese


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Pikáns tojásos sajtkrém » Pikáns dinnyekockák » Pikáns csirkemáj pástétom » Pikáns csirkefalatkák
» Erdőszéli pikáns tarja » Pikáns pástétom » Pikáns palacsinta » Pikáns, szeletben sült hús
» Pikáns csibeszíveleves » Pikáns marhaszelet » Pikáns hússzelet » Pikáns patiszon
» Pikáns húsos palacsinta » Pikáns csirkecombok » Pikáns zellerleves » Pikáns sajtos lángos


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.