Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Baklavám recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
6 dl víz
1 tojás

1 ek olaj

A töltelékhez:
30dkg dió
10 dkg pisztácia
15 dkg vaj
1 tojás
1 kk őrölt fahéj
4 ek méz
1 csomag vaníliás cukor

A sziruphoz:
10 dkg cukor
1,5 dl víz
2 ek méz
fél citrom héja és leve

pirított szezámmag

Elkészítés:
A lisztet a munkalapra szitáljuk, közepébe egy kis mélyedést készítünk.
Beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a tojást, a sót és az olajat, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, 30 percig pihentetjük. Ismét jól átgyúrjuk, lefedjük és 20 percig pihenni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.

A töltelékhez finomra vágjuk a diót és a pisztáciát. Felolvasztjuk a
vajat, hozzáadjuk a diót, a pisztáciát, a tojást , a fahéjat, a mézet és a vaníliás cukrot és jól összekeverjük.
A tésztát 12 adagra osztjuk, minden adagot kinyújtunk egy 12 cm átmérőjű lapra. Letakarjuk nedves konyharuhával, kicsit pihentetjük, majd tovább nyújtjuk kb. 25 cm-es koronggá.
Vékonyan megvajazzuk a sütőlapot. A baklava 6 dupla tésztalapból és 5 réteg töltelékből áll. Az aljára egy tésztalap kerül, amit megkenünk
olvasztott vajjal. Erre fektetjük a következő tésztalapot, amit szintén megkenünk vajjal és az első réteg töltelékkel. A két tésztalap közé kent
vaj biztosítja, hogy sütés után ropogós, leveles állagúak lesznek.Ezután ismét tésztalap következik, amit megkenünk vajjal és újabb
tésztalapot fektetünk rá. Ezt ugyancsak megkenjük vajjal és ráterítjük a második réteg tölteléket. Ezt így folytatjuk, amíg minden elfogy. Az utolsó lapot csak vízzel kenjük meg.
A süteményt 200 C fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Sülés közben többször megkenegetjük a tetejét vajjal, hogy ki ne száradjon.
Közben elkészítjük a szirupot. Egy lábasban elkeverjük a cukrot, a vizet, a mézet, a citrom levét és reszelt héját, és 15 percig főzzük
folyamatos kevergetés mellett. A sütőből kivett süteményt még melegen megkenjük a mézes sziruppal, és megszórjuk a pirított szezámmaggal.


A receptet beküldte: Teráz


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Fügekenyér » Epres-krémes palacsinta » Kalóriaszegény palacsinta » Sült túrógombóc
» A legegyszerűbb túrós süti » Baracktorta » Likőrös dominószelet » Habos túróslepény
» Macskaláb » Meggyes piskóta 2. » Albert keksz! » Farsangi fánk (Planétás féle)
» Mákos fincsi, nagyon mákos » Datolyatorta 3 » Bólyi túroslepény » Orchidea szelet II.


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.