Weboldalunk egyes szolgáltatásainak és funkcióinak eléréséhez cookie-k használata szükséges. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Birsalmasajtos - diós pite recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
hozzávalók / 8 adag
A tésztához

40 dkg liszt (finom)
10 dkg cukor
1 csipet só
20 dkg vaj (hideg)
4 db tojássárgája
1.5 kávéskanál élesztő (szárított)
50 ml tej (langyos)

A töltelékhez

50 dkg birsalmasajt
1 dl víz
5 dkg vaj
75 dkg alma (reszelt)
1 db citrom (bio)
1 db vanília (rúd)
20 dkg dió

A tetejére

2 db tojásfehérje

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal meg a langyos tejben feloldott szárított élesztővel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát 2 gombóccá formáljuk, külön-külön folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben a diót pár perc alatt száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, a felét durvára őröljük, a másik felét finomra.
A birsalmasajtot (a házi, keményebb birsalmasajtot kockázzuk fel) és a vizet pár percig mérsékelt tűzön kevergetve melegítjük, hogy sűrű, lekvárszerű keveréket kapjunk ( a víz mennyisége a birsalmasajt eredeti sűrűségétől függ).
A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben és a reszelt almát lefedve, néha megkeverve, kb. 3 perc alatt puhára pároljuk rajta. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál citromlével és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Ezután fedő nélkül tovább kevergetjük, hogy a párolt alma száraz legyen.
A töltelékhez összekeverjük a birsalmasajtot, az almát és a durvára tört diót.
Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt.
Az egyik gombóc tésztát enyhén lisztes deszkán, lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk, és óvatosan beleterítjük. Megszurkáljuk pár helyen villával, tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, nyers rizst öntünk rá nehezékül és 10 percig így sütjük, majd 3-4 percig nélküle, amíg halványsárga nem lesz. Közben villával felverünk egy tojásfehérjét és a tésztát még forrón megkenjük vele, és hagyjuk kihűlni (a fehérjeréteg, mint egy szigetelés, szinte azonnal rásül).
Az elősütött tésztát meghintjük a finomra darált dióval, és egyenletes rétegben elosztjuk rajta a tölteléket.
A másik gombóc tésztát az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
Megkenjük a tészta tetejét a másik tojásfehérjével, és több helyen megszurkáljuk egy villával.
Visszatesszük a forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük (ha 20 perc után pirulni kezdene, alufóliával letakarva süssük tovább!).
Rácsra téve kihűtjük, és kockákra vágva tálaljuk.

Tanácsok:
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 25x30 cm


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Luxus tejbegríz » Sütés nélküli epres túrótorta » Csokis-túrós muffin » Zabpalacsinta
» Kefíres ananásztorta » Kekszes krémes sütés nélkül » Finom diós » Citromos álom I.
» Túrós süti 1. (habos túrós) » Fahéjas almagombóc » Keksztekercs 2 » Szilveszteri diótorta
» Mandarinos-túrós muffin » Meggyes-diós kevert süti » Csokoládés, túrós muffin » Sajtos rúd candidásoknak


Minden jog fenntartva © 2018, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.