Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Birsalmasajtos - diós pite recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
hozzávalók / 8 adag
A tésztához

40 dkg liszt (finom)
10 dkg cukor
1 csipet só
20 dkg vaj (hideg)
4 db tojássárgája
1.5 kávéskanál élesztő (szárított)
50 ml tej (langyos)

A töltelékhez

50 dkg birsalmasajt
1 dl víz
5 dkg vaj
75 dkg alma (reszelt)
1 db citrom (bio)
1 db vanília (rúd)
20 dkg dió

A tetejére

2 db tojásfehérje

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal meg a langyos tejben feloldott szárított élesztővel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát 2 gombóccá formáljuk, külön-külön folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben a diót pár perc alatt száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, a felét durvára őröljük, a másik felét finomra.
A birsalmasajtot (a házi, keményebb birsalmasajtot kockázzuk fel) és a vizet pár percig mérsékelt tűzön kevergetve melegítjük, hogy sűrű, lekvárszerű keveréket kapjunk ( a víz mennyisége a birsalmasajt eredeti sűrűségétől függ).
A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben és a reszelt almát lefedve, néha megkeverve, kb. 3 perc alatt puhára pároljuk rajta. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál citromlével és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Ezután fedő nélkül tovább kevergetjük, hogy a párolt alma száraz legyen.
A töltelékhez összekeverjük a birsalmasajtot, az almát és a durvára tört diót.
Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt.
Az egyik gombóc tésztát enyhén lisztes deszkán, lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk, és óvatosan beleterítjük. Megszurkáljuk pár helyen villával, tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, nyers rizst öntünk rá nehezékül és 10 percig így sütjük, majd 3-4 percig nélküle, amíg halványsárga nem lesz. Közben villával felverünk egy tojásfehérjét és a tésztát még forrón megkenjük vele, és hagyjuk kihűlni (a fehérjeréteg, mint egy szigetelés, szinte azonnal rásül).
Az elősütött tésztát meghintjük a finomra darált dióval, és egyenletes rétegben elosztjuk rajta a tölteléket.
A másik gombóc tésztát az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
Megkenjük a tészta tetejét a másik tojásfehérjével, és több helyen megszurkáljuk egy villával.
Visszatesszük a forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük (ha 20 perc után pirulni kezdene, alufóliával letakarva süssük tovább!).
Rácsra téve kihűtjük, és kockákra vágva tálaljuk.

Tanácsok:
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 25x30 cm


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Vaníliás tejberizs » Palacsinta rumos öntettel » Rózsafánk » Görögdinnye (nem diétás)
» Kókuszos-kakaós kevert » Krémes zserbó » Puncsos keksz-szelet » Mazsolás rizspuding
» Finn tepsis palacsinta » Tejszínhabos kürtös » Kókuszos-csokis tallér » Sárgabarackos sütemény
» 10 perces- joghurtos fánk » Raffaelló Nikcii módra ;) » Körtés-zabpelyhes süti » Bögrés fahéjas almás süti


Minden jog fenntartva © 2018, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.