Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Fokhagymás Graham kenyér recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
250 ml langyos víz
1 teás kanál só
1 evőkanál (csapott) kristálycukor
40 dg Graham liszt
5 dg Finomliszt
10 dg hajában főtt burgonya (összetörve)
2 nagy gerezd fokhagyma (összetörve)
1 evőkanál olíva olaj (napraforgó is lehet)
l teáskanál egész köménymag
10 g szárított élesztő (=8-11 g fajtától függő)
Kenyérsütő gép (Gondolom megsülne sütőben is)

Elkészítés:
A fokhagyma gerezdeket megtörjük (préssel, villával vagy kés lapjával) és az olíva olajban világosbarna színűre "pároljuk" (L! A megjegyzéseknél!) Ha kihűlt, belekeverjük az áttört, főtt burgonyába. A sütő-edényt a gépbe helyezzük ( a dagasztó-lapátok nézzenek szembe egymással, azaz közép résznél találkozzanak. Lényeges! Persze az egy lapátosnál nincs ilyen kikötés.) A pontosan kimért 250 ml vizet meglangyosítjuk (ha pontos akarnék lenni, 35 Celsius foknál nem magasabbra, arra!) Hozzátöltjük a burgonya-fokhagyma keverékhez, beletesszük a cukrot és a sót is, alaposan összekeverjük; beleöntjük a sütő-edénybe. Ráöntjük a 40 dg Graham lisztet, annak a tetejére szórjuk a zacskóból a szárított sütőport. A gép mellé odakészítjük a finomlisztet (ugyanis mennyiségét mindig az adott állag és kinézet határozza meg.) Beállítjuk a paramétereket és a sütőgépet indítjuk. Mivel a gépek nem egyformák, csak iránypontot adhatok meg:
- 30 perc körüli dagasztás,
- 30 perc körüli kelesztés,
- 60 perc körüli sütési idő,
- Barnítás a legmagasabb fokú.
Nálam így néz ki: 2. program (Gyors), súly nem állítható, Barnítás a III. És start. Idő összesen 1 óra 58 perc, (ez a 2. program összes ideje -gyárilag beállított-). A dagasztás megkezdése után ki kell nyitni a fedelet és újjal megtapintani a tésztát, s állagának megfelelően kell a finomlisztet, részletekben rászórni. Ha esetleg száraz lenne, pár csepp olajat adjunk hozzá. (De gyorsan és határozottan dolgozzunk, ne hűljön ki a tészta!) A Dagasztási idő vége előtt "jelez" a gép, ekkor kell beleadni a köménymagot. (Ki is hagyható, ha valaki nem szereti. De finom!) A program letelte után jelez a gép, hogy kész van. Áramtalanítjuk, hőálló kesztyűvel vagy ronggyal fogva kiemeljük a sütő-formát, én székre letett konyharuhára fordítom rá, megmozgatom alulról a lapátot meghajtó részeket, majd "kiütöm" a kenyeret a formából, és farácsra helyezem teljes kihűléséig.

Tanácsok:
A fokhagyma nagyon hamar hajlandó megégni, ezért én a következőként pirítom. Az edényem átmérője egy kicsit nagyobb, mit a felülről nyomós krumplitörő. Ebbe teszem a tört fokhagymát és az olajat (mivel már csak "volt teflon" edény, egy békebeli fémkanállal -alpakka- keverem és melegítem a gáztűzhelyemen. Amikor érzem, hogy "dörzsölésesebben" kever a kanál, kész is van a párolás. Elzárom a melegítést. Mire kihűl, a pirított fokhagyma színe pontosan az a kellemes világos-barna. Az edénybe teszem rá egyből a burgonyát és töröm össze. A vizet is rámérem, beleteszem a sót és cukrot, a gázzal kavargatás közben melegítem. A hőmérsékletét ellenőrzöm (ujjammal).A kenyérsütő gépemet 5 éve használom, rengeteget kísérleteztem, kutattam (elmélet és gyakorlat), míg eljutottam a most közölt receptemhez. Ez olyan, hogy le is mertem írni. Közben feljegyeztem és osztályoztam is eredményeimet, s be kell vallani, hogy a csillagos 5 jegy mellett akadt pár gyengébb, de csillagos elégtelen is. (Ez utóbbi úgy keletkezett, hogy belenyúltam a programba, azaz leállítottam és kivettem a tartályból a keverő-lapátokat (2 van), mindezt a dagasztás állandó végzés végén. Még kever párat utána is, de csak egyesével.) Nem tetszett neki.
Nem próbáltam soha a hosszú távra előre beállított sütést. Tudnám, de nem akartam soha! Nagyon lényeg, hogy minden kerüljön bele, ami kell! Még egy dolog, a 40 dg nem sok, de ez a mennyiség -ha jó kedve van- szinte az üvegig betöltötte a sütőgépet. A friss finomabb is, előkészítés pedig nem egy ördögi mesterség. Trükk az is, hogy előre megfőzöm a burgonyát, többet is, a hűtőben tárolom a felhasználásig.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 120 perc
Kalóriatartalom: 1400 kcal
Szénhidráttartalom: 70 gramm
Zsírtartalom: 25 gramm

A receptet beküldte: naftalin358


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Savanyú rozskenyér » Gombás töltött kenyér » Húskenyér » Fehér gyümölcskenyér
» Fokhagymás sertésmáj » Hamis csokikenyér » Házi fehér kenyér » Hagymás kenyér
» Thönkölybúza kenyér » Briell-féle püspökkenyér » Elzászi kenyérlángos » Zabkenyér
» Sós kenyértorta » Szilvás "kenyér" » Mákos-szilvás püspökkenyér » Zöldséges kenyérpuffancsok


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.