Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Havasi gyopár recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A barna tésztához

15 dkg finomliszt (finom)
5 dkg vaj
7 dkg cukor
0.5 csomag sütőpor
1 ek tejföl
1 ek cukrozatlan kakaópor

A fehér tésztához

50 dkg finomliszt (finom)
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 db tojás
0.5 csomag sütőpor
3 ek tejföl

A kenéshez

40 dkg sárgabaracklekvár

A szóráshoz

45 dkg dió ( durvára vágott , ízlés szerinti)

A krémhez

0.5 l tej
3 púpozott ek finomliszt
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg vaj

A tetejére

10 dkg porcukor (vagy olvasztott csoki is kerülhet rá)

Elkészítés:
A barna tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, összegyúrjuk. Fagyasztóba tesszük.
A fehér tésztát a felsoroltakból összegyúrjuk. Három cipót készítünk belőle.
Nagy gáztepsi hátára kinyújtjuk az első lapot.
Erre a nyers kinyújtott lapra kenünk baracklekvárt, megszórjuk ízlés szerint durvára vágott pörkölt dióval (száraz serpenyőben szoktam kevergetve néhány perc alatt pörkölni, illatosabb, intenzívebb ízű lesz a dió.)
A pörkölt dió tetejére nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyasztott barna tészta egyharmad részét.
Előmelegített sütőben, kb.8-10 perc alatt megsütjük. Figyelni kell rá, nehogy túlsüljön.
Ha kisült, félretesszük, és a másik két lappal is hasonlóképpen járunk el.
Főzött krémet én így szoktam készíteni: A tej felét felforraljuk az összes cukorral, közben a maradék tejet csomómentesen elkeverjük a liszttel.
Hozzáöntjük a cukros tejhez, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a vaníliás cukrot, amikor már félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
Amikor már teljesen kihűlt, akkor elektromos habverővel elkezdjük keverni, miközben a puha szobahőmérsékletű vajat szinte kanalanként adogatjuk hozzá.
Addig keverjük, amíg egy hófehér, nagyon könnyű, habos krémet nem kapunk!
A kisült lapok közé töltjük. Másnap szeletelhető!


sütési hőfok: 180°C


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Havasi kókusz gyopár » Szórós túrós » Ostyás szelet » Tejfölös kráter
» Kávés kókuszgolyó » Darázsfészek II. » Tojás nélküli néger » Barackos-mákos
» Tolófánk » Rózsafánk(Kata-féle) » Andi diós zserbója » Apácafánk(Kata-féle)
» Besztercei szilvás rétes » Mákos guba szerintem » Maradék kalácsból » Bögrés almás-fahéjas süti


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.