Tutireceptek.hu fejléc

Hideg, meggyes burgonya-krémleves recept

Kategória:
 Levesek

Hozzávalók:
30 dkg tisztított, szétfövő burgonya,
25 dkg kimagozott friss meggy (vagy nem nagyon édes meggybefőtt),
2 dl tejföl,
1 dl tejszín,
1 teáskanál só,
ízlés szerint kevés cukor,
3 szem összetört szegfűszeg,
kis darabka fahéj,
1 teáskanál burgonyakeményítő (vagy búzakeményítő),
kis darabka citromhéj.

Elkészítés:
A burgonyát kis darabokra vágva jó félliternyi vízbe beleteszem. Hozzárakom a sót, a fűszereket és a vékonyka csíkokra vágott, megmosott citromhéjat. Puhára főzöm. Félidőben beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ezután jól lefedve, a hűtőszekrényben alaposan lehűtöm és csészékbe adagolva, jéghidegen tálalom. (Ünnepi, különleges alkalmakkor egy-egy evőkanál cukor nélküli tejszínhabbal, esetleg egy-egy teáskanál meggyszörppel lelocsolva teszem az asztalra.) Ez a leves pótolhatja a karácsonyi borlevest.

Elkészítési idő: 45 perc

A receptet beküldte: én vagyok


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Meggyes-mákos muffin II » Meggyes prósza » Meggyes, joghurtos muffin » Serpenyős hideg csülök
» Meggyes túrós » Meggyes-málnás hűsítő » Hideg csokoládésrízs » Meggyes kókuszgolyó
» Meggyes mákos pite » Kakaós-meggyes szelet! » Meggyes csokis » Meggyes-mákos sütemény
» Hideg bableves » Meggyes-kefíres szelet » Meggyes baklava » Meggyes, sajtos csirkemell


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.