| Mákos linzertorta receptHozzávalók: hozzávalók 8 főre Tészta: 30 dkg liszt (nálam fehér tönköly) 20 dkg sütőmargarin 10 dkg porcukor/édesítőszer 1 citrom reszelt héja 1 tojássárgája Töltelék: 20 dkg darált mák 5 dkg darált keksz 1 citrom reszelt héja fél-1 citrom leve 1 kis ü (35-40 dkg) baracklekvár (vagy áfonya-, eper-, meggylekvár stb. ízlés szerint) 2 ek méz/édesítőszer víz Elkészítés: elkészítés Elmorzsoljuk a hideg margarint a liszttel, cukorral (édesítővel), citromhéjjal, majd a tojással tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal rövid idő alatt, nehogy a vaj túlságosan felolvadjon, végül hűtőbe tesszük, míg a töltelék készül. Összekeverjük a töltelék száraz hozzávalóit, a mákot a keksszel és a citrommal. Felolvasztunk 3-4 ek lekvárt 1,5 dl vízzel és a mézzel, majd a mákos keveréket hozzáöntjük, addig keverjük, míg sűrű masszává lesz. Ha szükséges, több vízzel lazítjuk. Hagyjuk hűlni. A hűtőből kivesszük a tésztát, egyharmadát lecsípjük, és visszatesszük a hidegre, kétharmadát belenyújtjuk egy kivajazott(pite)formába, villával megszurkáljuk, s előmelegített sütőben (160 °C, gázsütő 4-es fokozat) épphogy aranyló sárgára sütjük (nálam kb. 15-20 perc). A megsült alapot langyosra hűlni hagyjuk, majd megkenjük 2-3 ek lekvárral, arra jön a mákos massza, arra a maradék lekvár, majd a hűtőből előkapott harmad-tésztát csíkokra sodorjuk, s berácsozzuk a torta tetejét. Továbbsütjük, míg a teteje is sárgára sül (25-30 perc), tányérra fordítjuk a langyos formából. sütési hőfok: 160 °C Tanácsok: ajánlat A linzertészta gazdagítható citromhéjjal vagy vaníliával. A máktöltelék felturbózható rumba áztatott mazsolával. Jómagam az összes cukrot kiváltottam folyékony édesítőszerrel, amit nem mérek, csak nyomok kedvem szerint. A lekvár is lehet diabetikus, fő a magas gyümölcstartalom. Rácsozás helyett morzsolhatjuk is a tésztát a torta tetejére. A receptet beküldte: marcipanbaba 34 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |