Tutireceptek.hu fejléc

Diótorta rumos-diós krémmel recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
Tészta:

10 dkg darált dió
12 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
5 tojás
2 ek forró víz

Rumos-diós krém:

2 tojássárgája
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 ek rum
10 dkg darált dió
25 dkg vaj

Csokoládés ganache:

12,5 dkg csokoládé (60%-os)
1,5 dl habtejszín

Elkészítés:
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot és adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a két evőkanál forró vizet és keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros-tojáshabhoz. Ezután adjuk hozzá a darált diót és keverőkanállal óvatosan, keverjük össze (mint a piskótát úgy keverjük, csakis az óra járásával megegyező irányba).

A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, öntsük bele a masszát (kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen, így sütés után a torta teteje egyenletes lesz).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta.

Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

Tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot és keverjük össze. Ezután helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett, főzzük pár percig a masszát. Végül hűtsük ki egészen.

A vajat keverjük jó habosra a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát és keverjük jó habosra.

A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.

Ezután a maradék krémmel vonjuk be körbe a tortát és vékonyan a tetejét is, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát.

Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe).

Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején, teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Gyergyói szelet diókrémmel » Gyümölccsaláta túrókrémmel » Pirítós májkrémmel » Kakaós süti túrókrémmel
» Hókocka kétféle krémmel » Sajtkrémmel töltött tojás » Őszibarack vaníliakrémmel » Rumos-diós piskótatekercs
» Keksztekercs kókuszkrémmel » Almatorta borkrémmel » Rumos-diós kockák » Piskóta gesztenyekrémmel
» Mogyorókrémes diótorta » Halkrémmel töltött alma » Sonkatekercs tormakrémmel » Csupadiótorta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.