Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

"Felemás" kenyér (félbarna) recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
Kovászhoz:

10 dkg teljes őrlésű rozsliszt
2,5 dl langyos víz
1 ek. méz
1 tk. őrölt kömény

A kenyérhez:

1 csésze a fenti kovászból
4 csésze (1 csésze 250 ml) sima liszt
1 csésze langyos víz
1 ek. olaj
1 ek. sikér
2 tk. só
1 tk. cukor
1 tk. porélesztő

Elkészítés:
A kovászhoz a lisztet összekeverjük a köménnyel, ráöntjük a mézet és langyos vizet, simára keverjük, egy befőttesüvegben tiszta ruhával lefedve hagyjuk állni meleg helyen 3 napig, időnként megkevergetve.

A három nap alatt a masszának fel kell habosodnia, enyhén savanykás szagúvá kell válnia, majd ismét lecsendesednie, ezzel az erjedés befejeződött. Ebből a masszából elveszünk 1 csészényit, a többit csavaros tetővel ellátott üvegben a hűtőben tarthatjuk, az eredeti mennyiséggel visszaszaporíthatjuk.

A kenyérmasszát összeállítjuk a hozzávalókból, megdagasztjuk, kétszeresére kelesztjük, átgyúrjuk, ismét kelesztjük, sütjük.

Kenyérsütőgépben teljes kiőrlésű, vagy normál programon süthető.

Tanácsok:
Különlegessége, hogy fehér búzaliszthez roszkovászt használunk, amitől különösen zamatos, jóízű, és jó minőségű lesz a kenyér.


A receptet beküldte: algea


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Citromos püspökkenyér » Arizonai kukoricakenyér » Töltött bundás kenyér » Márványos epres kenyér
» Bundás kenyér zsír nélkül » Isteni tönkölykenyér » Lapkakenyér » Almakenyér
» Szilvás "kenyér" » Sajtos rakott kenyér » Sonkával töltött kenyérke » Lisztmentes kenyér
» Majomkenyér » Mandulás banánkenyér » Egyszerű házi kenyér » Kenyérpótló


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.