Tutireceptek.hu fejléc

Irmik helvasi (török grízes helva) recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
1 csésze víz,
1 csésze tej,
1 csésze cukor,
12 dkg vaj,
3/4 csésze gríz,
Fél csésze apróra vagdalt, hámozott mandula, vagy dió, vagy mogyoró(de egész csészével jobb, és lehet bele sok-sok magot tenni:))
1 tk. őrölt fahéj

Elkészítés:
A vizet, a tejet és a cukrot keverd össze egy lábasban, és melegítsd addig kis lángon, amíg a cukor el nem olvad, de nem szabad forralni. Fedő nélkül addig melegítsd, amíg kicsit nem kezd sűrűsödni (kb. 10 perc). Ezalatt egy másik lábasban olvaszd meg a vajat, add hozzá a magokat, grízt, és pirítsd világosbarnára(vigyázni kell, mert nehezen kezd pirulni, de könnyen odakaphat). Vedd le a tűzről, majd keverd a cukros-tejes folyadékot a grízbe. Add hozzá a fahéjat, és forrald kb. 1 percig. Vedd le a tűzről, eg tepsit béelj ki sütőpapírral, öntsd bele, simítsd el egyenletesen, és hagyd kihűlni. Vágd kockára, és kész.

Tanácsok:
Hűtőben tárolva 3 napig fogyasztható.

Elkészítési idő: 30 perc

A receptet beküldte: Svaehri


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Szilvás grízes sütemény » Menemen, a török lecsó » Török lepény » Grízes mézes kérmes
» Török palacsinta » Törökmézes » Török tejberizs » Grízes pogácsa
» Grízes-citromos » Grízes kakaós kocka » Citromos-grízes süti » Dervis bájoló (török étel)
» Adana Kebab ( török étel) » Török rakott csirke » Török pacalleves » Grízes gyümölcs-szelet


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.