Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Pöttyös diós kuglóf recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tésztához:
500 g fintomliszt
50 g élesztő
50 g porcukor
2 dl tej
120 g vaj/margarin
1 csipet só
1 tojás
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
+ 1 tojássárgája a lekenéshez
+ vaj a forma kikenéséhez



Töltelékhez:
50 g mazsola (elhagyható)
1/2 dl rum (elhagyható)
50 g cukrozott narancshéj (ehagyható)
150 g dió
1 dl tej
80 g kirstálycukor
2 tasak vaníliás cukor
30 g vaj/margarin
2 ek zsemlemorzsa
1 mk. őrölt fahéj

Továbbá:
1 dl tej
2 ek. cukor

Elkészítés:
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk,a közepébe mélyedést készítünk,belemorzsoljuk az élesztőt (v. belerakjuk a porélesztőt),hozzáadunk 1 kk. porcukrot és a meglangyosított tej felét. A szélekről kevés lisztet hozzákeverünk,letakarjuk és felfuttatjuk.
A maradék tejben elkeverjük a mardék porcukrot,sót,tojást és a tojássárgákat végül a reszelt citromhéjat és a langyos vajat/margarint. Több részletben a liszthez adjuk,összekeverjük és kelesztjük.

A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük, meglocsoljuk rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk, a dió felét megdaráljuk, másik felét darabosra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral,vaníliáscukorral és a vajjal/margarinnal,beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát,2 percig főzzük. Levéve a tűzről elkeverjük a fahéjjal,a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával ezután hagyjuk kihűlni.

A kuglófformát kikenjük vajjal. A tésztát átgyúrjuk,kinyűjtjuk és 16 db kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe 1-1 kanálka tölteléket teszünk,gombócokat formálunk belőle és a kuglófformába rakosgatjuk őket. Ha kész,a sütőt bekapcsoljuk 200 forkra,amíg felmelegszik addig hagyjuk a gombócokat kelni. A tetetjét megkenjük tojássárgájával és a forró sütőben 35-40 percig (tűpróba) sütjük.

Továbbá a tejet felforraljuk a kristálycukorral és evőkanalanként meglocsoljuk vele a sütőből kivett,forró kalácsot,amitől teljesen foszlós lesz.

Tanácsok:
Ha nagyon pirul a teteje érdemes letakarni papírtörlővel.


A receptet beküldte: Hope23


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Pöttyös pecsenye » Zsúr-kuglóf 1941-ből » Joghurtos kuglóf » Pöttyös sütemény
» Kuglófom » Kakaós kuglóf 4 személyre » Márványos mazsolás kuglóf » Kuglóf egyszerűen
» Citromos joghurtos kuglóf » Márványkuglóf » Kukucska - pöttyös túrós » Pöttyös Panni
» Grazi kuglóf » Mézes-diós kuglóf » Habkönnyű-citromos kuglóf » Kuglóf (kenyérsütőben)


Minden jog fenntartva © 2021, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.