Tutireceptek.hu fejléc

Rum baba (gyümölcsös sziruppal leöntött sült tészta) recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
12 szelethez: a tésztához: 30 dkg finomliszt, csipetnyi só, 5 dkg cukor, 7 gramm élesztőpor, 10 dkg Rama margarin, 1,2 dl tej, 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor (1 dkg); a forma kikenéséhez: vaj; az öntethez: 1 db citrom, 20 dkg cukor, 45 dkg szárított gyümölcs (aszalt szilva, sárgabarack, nagy szemű mazsola), 6 evőkanál sötét színű rum, 3 evőkanál sárgabarackdzsem, 5 dkg pirított mandula; a tálaláshoz: tejszínhab.

Elkészítés:
A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőport tálban összekeverjük. Egy másik tálban a margarint kissé megolvasztjuk, a tejet ráöntjük, a tojásokat beleütjük, és a vaníliás cukorral együtt jól összedolgozzuk. Ezt a tojásos masszát a lisztes keverék közepébe öntjük, majd fakanállal addig keverjük-verjük, amíg összeáll, és hólyagos tésztává válik. A tésztát az első hólyagok megjelenése után még jó 2-3 percig intenzíven verjük. Ezután egy kb. 24 centi átmérőjű, lehetőleg teflon gyűrűformát kivajazunk, és a tésztát beleöntjük. Nem szabad teljesen a forma pereméig érnie, mert kelesztéskor térfogata megduplázódik. Ezt követően a tésztát meleg helyre tesszük, és kelni hagyjuk, de nem takarjuk le. Kb. 1 óra alatt duplájára nő, de közben azért figyelni kell rá, mert megeshet, hogy 45 perc is elegendő, viszont túlkelnie nem szabad. Közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát az előmelegített sütőben 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütjük, ezalatt a teteje szépen megpirul. Ha enyhén megnyomogatjuk és rugalmasan visszaugrik, akkor átsült. Ha nem így lenne, 5 percre még visszatolhatjuk a sütőbe. Ha kész, 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd tálra borítjuk. Közben az alaposan megmosott citrom héját spirál alakban lehántjuk, levét kinyomjuk, és mindkettőt kis lábasban a cukorral és 6 deci vízzel összekeverve a tűzre tesszük. Addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután nagy lángon 5 percig melegítjük, majd a citromhéjat a szirupból kiemeljük, és a szárított gyümölcsöket beleszórjuk. 10 percig kis lángon pároljuk, végül a tűzről lehúzzuk, és a rumot a szirupba öntjük.

A gyümölcsöt leszűrjük, visszamaradt levét evőkanállal körös-körül a tésztára csorgatjuk. 20 percig állni hagyjuk, hogy a sütemény a szirupot jól magába szívja. A sárgabarackdzsemet 2 evőkanál vízzel elkeverjük, és szitán át tálba szűrjük. Ezt mázként, ecsettel a tészta tetejére kenjük. A szárított gyümölcsöket köré rakjuk, a pirított mandulával megszórjuk, s ha maradt még szirup, azzal a gyümölcsöt meglocsoljuk. Tejszínhabot kínálunk hozzá.

Tanácsok:
A Rum babát még a sütés napján el kell fogyasztani, mert a sziruptól tésztája később nehéz lesz. - A szárított gyümölcsös szirupot is előre elkészíthetjük, és külön lefagyaszthatjuk. Mielőtt a tésztára öntenénk, fel kell melegíteni, mert úgy könnyebben beszívódik. - A megsült tészta jól fagyasztható. Miután kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és a mélyhűtőbe tesszük. 3 hónapig eláll. Tálalás előtt legalább 3 órával a mélyhűtőből ki kell venni, és szobahőmérsékleten felengedni.


A receptet beküldte: docens


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Gyümölcsös túrókrém » Gyümölcsös barnarizskocka » Eperkrém rétestésztában » Bögretészta
» Hajdinás Tészta !! :)) » Gyümölcsös - májas rizottó » Pita tészta 2 » Paradicsomos tészta
» Géptészta » Erezett tészta » Poch tészta » Túrós-gyümölcsös tiramisu
» Egyszerű cukkinis tészta » Sajtostészta » Háromszínű tészta » Erdei gyümölcsös muffin


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.