Tutireceptek.hu fejléc

Az én töltött káposztám - római tálban recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
1,2 kg savanyú káposzta
80 dkg sertéscomb
6 szelet rövidkaraj
1 szál házi- v. parasztkolbász
8 dkg kolozsvári szalonna
8 dkg rizs
1 tojás
2 fej vöröshagyma
olaj

3 tk. fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
fehérbors
majoranna
ételízesítő

Elkészítés:
A rizst kevés olajon megpirítjuk, és csak annyi vízzel engedjük fel, amennyi a rizs térfogata volt. Kevés sóval, fedő alatt addig pároljuk, míg leve elfő. A káposztát leöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és – attól függően, mennyire savanyú – 10-20 percig áztatjuk, majd kicsavarjuk.
A cseréptálat fedelével együtt fél órára tiszta hideg vízbe áztatjuk.
A finomra vágott vöröshagymát olajban kicsit megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fűszerpaprikát, majd 1 evőkanál vizet. Elfelezzük.
A káposztát a hagyma egyik feléhez tesszük, elkeverjük, sózzuk, majd – mindig csak nagyon kevés vizet öntve alá – fedő alatt 15-20 percig pároljuk.
A ledarált húshoz hozzátesszük a kihűlt rizst, a hagyma másik felét, a kis kockákra vágott szalonnát, a tojást, sót, fokhagymát, fehérborsot, majorannát, s mindezt jól összegyúrjuk.
A megpárolt káposzta kb. egyharmadát a cserépedény aljára terítjük.
A húsmasszából 9 db hosszúkás gombócot formálunk, mindegyiket bevonjuk egy kevés káposztával, és a cserépedénybe egymás mellé lerakjuk. A kolbászt kisebb darabokra vágjuk, bevagdossuk és a töltelékek közé tesszük.
A megmaradt káposztát a töltelékekre rétegezzük, majd az egészet 1 dl vízzel meglocsoljuk. A karajszeleteket kissé kiverjük, kevés ételízesítővel mindkét oldalukat megszórjuk és a káposzta tetejére rakosgatjuk. Kevés olajjal egyenletesen meglocsoljuk, majd a tálra a tetőt rátesszük. Hideg sütőben kezdjük sütni, 5 percenként kissé feljebb véve a lángot. Ha már jól bemelegedett, takaréklángon legalább 1 órán keresztül sütjük. Tejföllel tálaljuk.

Tanácsok:
Nagyon finom és laktató! Sokkal finomabb így, mint főzve. Jó vendégváró, előre összerakható és már csak sütni kell. A töltött káposztát esetleg nem kedvelők pedig ehetik a tetején szépen megpirult hússzeleteket.


A receptet beküldte: Lilly1


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Töltött zöldsaláta » Lecsó római tálban » Túróval töltött kifli » Különleges töltött borda
» Káposztás töltött lángos » Sajttal töltött virsli » Amerikai töltött fasírt » Olasz töltött paradicsom
» Sonkával töltött padlizsán » Töltött keksz II. » Töltött káposzta. » Csirkecomb római tálban
» Sajttal töltött pulykamell » Sokadik töltött csirkecomb » Reform töltött paprika » Kínai töltött kacsa


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.