Tutireceptek.hu fejléc

Szüreti marhapörkölt kondérban. recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
Hozzávalók 20 főre: 4-6 kg. tisztított marhalábszár, 2-4 szál sárgarépa, 3-4 szál petrezselyemgyökér, 1 nagy fej zeller, 5-6 szem érett paradicsom, 6-7 db. zöldpaprika, 1-1, 2 kg. vöröshagyma ( ha lehet makói), 15-20 dkg. édes-nemes fűszerpaprika, 50 dkg. sertészsír, 6 dl. egri bikavér, 2 dkg. őrölt fekete bors, 5-6 db. babérlevél, 3 db. erős, hegyes paprika, 1 kiskanál morzsolt kakukkfű, 10-15 dkg. szárított tinóru gomba, só szükség szerint, 2 kiskanál őrölt gyömbér, 1-1 csokor petrezselyemzöld és zeller zöld. A körethez: 6 kg. tisztított burgonya, 1 evőkanál köménymag, só, tejföl.

Elkészítés:
A húst a hártyáktól, inaktól megtisztítjuk, majd 2x2 centiméteres kockákra vágjuk. A kondérban a zsírt megolvasztjuk és az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk a húst és erős tűzön állandóan kevergetve pirítjuk, majd levesszük, megpaprikázzuk és a tűzre visszatéve megvárjuk amíg levet enged (célszerű egy igen kevés vizet aláönteni). Most hozzáadjuk az előkészített zöldségféleségeket a szeletelt paprikát, paradicsomot, a cikkekre vágott zellert, a felkarikázott sárgarépát és petrezselyem gyökeret. a csokorra között zeller és petrezselyem zöldet. Aláöntünk annyi vörösbort, amennyi kiló húst tettünk a kondérba. Erős tűzre tesszük, de lényeges, hogy annyi leve legyen az ételnek, amennyi ellepi. Ha nem úgy vízzel pótoljuk. Ha egyszer felfőtt, akkor a tüzet mérsékeljük. Csak bugyborékolva főljön. Közben fűszerezzük őrölt fekete borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, morzsolt kakukkfűvel. és a fele mennyiségű sóval. Sózni véglegesen csak az elkészülő ételt szabad. Közvetlenül a befejezés előtt utánafűszerezzük, ha szükséges és marad vörösbor, akkor azt is hozzáadjuk. Akkor lesz sikeres az étel, ha a zöldségek majdnem teljesen elfőnek benne, és sűrű szaftot kapunk. Külön készítjük el a köretet. A fűszerköménnyel megszórt, enyhén sós vízben a felkockázott burgonyát készre főzzük, majd leszűrjük. ( Burgonya helyett tarhonyát, vagy galuskát is készíthetünk körítésnek). Tálaláskor tejfölt, friss kenyeret, felkarikázott erős paprikát kínáljunk hozzá.

Elkészítési idő: 180 perc

A receptet beküldte: varbóc


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Szüreti szőlős batyu » Szüreti metélt » Szüreti vincellér tokány. » Fokhagymás marhapörkölt
» Marhapörkölt » Szüreti rakott tészta » Szüreti rostélyos musttal » Szüreti mustos kacsa
» Szüreti leveses káposzta » Sütőben sült marhapörkölt » Marhapörkölt Gundel módra » Nem lehet abbahagyni...
» Pezsgős pulyka » Gombás marhahús finoman » Elzászi kacsa » Afrikai sertés szelet


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.