Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Aszalt szilvás kalács recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A tészta megkenéséhez

fél citrom leve (3 evőkanál)
3 evőkanál sárgabaracklekvár
1 kiskanál rum
1 db tojássárgája
3 púpozott evőkanál porcukor
A nyújtáshoz

finomliszt
A töltelékhez

egy késhegynyi őrölt szegfűszeg
fél mokkáskanálnyi őrölt fahéj
40 dkg kimagozott, puha aszalt szilva
1 evőkanál rum
A tésztához

2-3 evőkanál rum
1 db citrom reszelt héja
1 csapott mokkáskanálnyi só
3 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál porcukor
50 dkg finomliszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
8 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 2 evőkanál lisztet belekeverünk, és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet tálba szitáljuk, a porcukrot és a vaníliás cukrot beleszórjuk. Ezután a tojások sárgájával, a sóval, a citromhéjjal, a rummal, a felfuttatott élesztővel és a maradék langyos tejjel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Közben apránként az olvasztott margarint is beledolgozzuk. Közepesen kemény, de nem hólyagos tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük. Közben az aszalt szilvát kissé földaraboljuk – egy szemet háromba-négybe vágunk –, majd a rummal ízesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, gömbölyűre formáljuk, és továbbra is letakarva, meleg helyen 20 percig kelesztjük. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 35 x 15 cm-es téglalappá nyújtjuk. Hosszában a közepére egyenletesen szilvát halmozunk, feltekerjük. Ha mindhárom cipó kész, hármas copffonással összefonjuk, és margarinnal kikent tepsire tesszük. Tojássárgájával megkenjük, 20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 35-40 percig sütjük. Előfordulhat, hogy félidőben túlzottan pirulni kezd, ilyenkor borítsunk rá alufóliát. Ha kihűlt, rummal megforrósított lekvárral megkenjük. A citromlevet a porcukorral kevergetve kissé megmelegítjük, végül a kalácsra kenjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha a máz megdermedt rajta.


A receptet beküldte: hpkati


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Aszalt szilvás falatok » Hagyományos mézeskalács » Szilvalekváros kalács » Kakaós tekercs (kalács)
» Szilvás gombóc kásképp » Almás-diós-fahéjas kalács » Kakaós krémes kalács » Mézeskalács, puha és finom
» Csokis-szilvás kocka » Csoda finom kalács » Zabpelyhes szilváslepény » Foszlós kalács(Kata-féle)
» Kalács(alap tészta) » Szilvás torta » Fűszeres-almás kalács » Nagyon puha mézes kalács


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.