Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Diós-fügés rétes recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
2 rúdhoz:

A tésztához:

50 dkg rétesliszt
1 kávéskanál só
3 dkg zsír vagy vaj
2,5 dl víz
10-15 dkg olvasztott vaj a kenéshez

A töltelékhez:

8-10 darab nagyobb, érett füge vagy 50 dkg aszalt füge
5 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
25 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
Elmorzsoljuk egy tálban a lisztet, a sót és a zsírt vagy vajat, majd a hideg vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Ha már szép sima a tésztánk, gombócot gyúrunk belőle, majd leborítjuk egy tállal, és másfél órát pihenni hagyjuk. (Nagyon fontos, hogy jól kidolgozzuk, és elég ideig pihentessük, különben szakadni fog húzáskor a tésztánk.) Amíg pihen a tészta, megmossuk, megtisztítjuk és negyedeljük a fügéket, a nagyobbakat nyolcadoljuk. (Ha aszalt fügével dolgozunk, felhasználás előtt főzzük fel vízzel, hogy megpuhuljon.) Hozzákeverjük a töltelék többi hozzávalóját is.

A tésztagombócot két részre vágjuk, egy nagy méretű konyharuhát vagy abroszt pedig megszórunk liszttel, és a tésztát is beleforgatjuk a lisztbe. Hogy könnyebb legyen a húzás, kissé megnyújtjuk nyújtófával, majd a kézfejünkre vesszük a tésztát. Körbeforgatva minden irányban elkezdjük vékonyítani mindaddig, míg hártyavékony tésztát kapunk. A szélénél megmaradt vastagabb részeket levágjuk.

Megkenjük a tésztát az olvasztott vaj felével, majd a töltelék felét rúd alakban ráhelyezzük a tészta szélére. Egy konyharuha segítségével feltekercseljük, majd a kikent tepsire tesszük. Megkenjük a külsejét is egy kevés vajjal, majd megszurkáljuk fogvájóval vagy hústűvel, hogy a sütés közben keletkező gőz ne repessze szét az oldalát. A másik rúd rétessel ugyanígy járjunk el. 200 °C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, míg aranybarna lesz.

Tipp: Ha a fügénk nem lenne elég szaftos, tehetünk hozzá 1-2 kanál lekvárt (pl. barack), hogy sütésnél összeálljon szaftos töltelékké.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 25 perc
Pihentetés: 90 perc


A receptet beküldte: Bévi48


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Sonkás rakott rétes » Sodrott rétes » Bécsi tejben sült rétes » Dolgozó asszony rétese
» Hideg málnás rétes » Olcsó káposztás rétes » Csongrádi ostorrétes. » Tiroli almásrétes
» Aszalt szilvás rétes » Zöldséges rétesbatyu » Egyszerű Rétes » Mohácsi rétes
» Csalafinta rétes » Kelt ostoros réteskalács » Rakott rétes 2. » Rakott rétes2


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.