Tutireceptek.hu fejléc

Házi barackos lepény recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
5 dkg babapiskóta
75 dkg friss sárgabarack vagy ugyanennyi sárgabarack-konzerv, alaposan lecsöpögtetve
1 fiola keserűmandula aroma (színtelen)
1-1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg cukor

A tésztához:
40 dkg finomliszt
15 dkg cukor
1 evőkanál sütőpor
1 csipet só
20 dkg hideg vaj
1 citrom
1 tojás
4 evőkanál hideg tej

1 tojásfehérje a tészta megkenéséhez
kevés vaj a tepsi előkészítéséhez

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót beleszórjuk egy késes betétű robotgépbe, aztán kockákra vágva hozzáadjuk a vajat, végül belereszeljük a citrom héját is. Az egészet jó alaposan összemorzsoltatjuk a géppel, majd morzsát átöntjük egy keverőtálba. Ezután hozzáütjük a tojást, beleöntjük a tejet, és az egészből gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. A tésztát elfelezzük, mindkét részből hurkát sodrunk, és folpackba csomagolva betesszük őket legalább 30 percre a hűtőbe.

Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit. A tészta egyik felét elővesszük a hűtőből, és ha már nem jéghideg, a reszelő nagy lyukú oldalán át egyenletes rétegben belereszeljük a tepsibe. Kicsit elnyomkodjuk, majd néhány helyen villával megszurkáljuk, és 10 perc alatt elősütjük. Ezután nyomban megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével, de csak vékonyan, és megvárjuk, hogy kihűljön.

A babapiskótát finomra őröljük, aztán a sárgabarackokat félbevágjuk, és összekeverjük a keserűmandula aromával meg a fahéjjal. Az elősütött, kihűlt tésztára ráhintjük a piskótamorzsát, és arányosan elosztjuk rajta a barackot, majd az egészet meghintjük a fahéjjal összekevert cukorral.

Jöhet a befejezés: a maradék tésztát kivesszük a hűtőből, és ha már reszelhetően puha, az előzőek szerint egyenletes rétegben ráreszeljük a barackra. A süteményt aztán visszatesszük a 200 fokos sütőbe (gázsütőn 6-os fokozat), és 30-35 perc alatt megsütjük. Hagyományos, igazi házi sütemény lesz belőle, és úgyis nagyon finom, ha gyümölcs helyett sűrű baracklekvárral készítjük. Ebben az esetben is bátran használjunk a lekvárhoz kevés keserűmandula aromát és őrölt fahéjat, mert jót tesz neki.


A receptet beküldte: Rozália


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Gyergyói szilváslepény » Őszibarackos sertésszelet » Almás lepény 2. » Egyszerű Túrós lepény
» Őszibarackos tiramisu » Almás lepényem » Epres-barackos-túrós-habos » Őszibarackos trifle
» Almás lepény - gyors » Török lepény » Körtés lepény » Hamis túróslepény
» Sárgabarackos fánk » Barackos kiflifelfújt » Őszibarackos túródesszert » Skót juhászlepény


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.