Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Ír almás pite recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
1,5 csésze finomliszt
3/4 csésze rétesliszt
1/2 teáskanál só
1 evőkanál fehér cukor
1 csésze sózatlan vaj
3 evőkanál zsiradék
1/4 csésze tejföl
1/8 teáskanál citromlé
5 nagy hámozott, szeletelt édes alma
1/2 csésze fehér cukor
2 evőkanál finomliszt
1/2 evőkanál darált szerecsendió
1/8 teáskanál citromlé
1 felvert tojás

Elkészítés:
200 fokra előmelegítjük a sütőt. Kizsírozunk egy 22 cm-es tortaformát.
A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Annyi vajat és zsiradékot adunk hozzá, amíg durva, morzsálódó tésztát kapunk. Adjuk hozzá a tejfölt és a citromlét. Addig keverjük, amíg a tészta golyóvá össze nem áll; lehet egy kicsit darabos, úgy is jó. A tésztagolyót folpakba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

Ha lehűlt, kivesszük a hűtőből és félbevágjuk; az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. A többit 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A formába úgy tehetjük könnyen bele, ha rácsavarjuk a sodrófára és arról belegörgetjük a formába. A felesleges végeket levágjuk.

A töltelékhez az almaszeleteket a formába helyezett tésztalapra rakjuk. Egy kis tálban összekeverjük a cukrot, a lisztet és a szerecsendiót; mindezt jól összekeverjük. Ezt az almára szórjuk. A citromlét is egyenletesen elosztjuk az almán. Amíg a felső tésztaréteget kinyújtjuk, ezt is hűtőbe tesszük.

Kivesszük a hűtőből. Az alsó tésztaréteg külső szélét megkenjük a felvert tojással, a maradék kinyújtott tésztát a tetejére helyezzük; a két tésztaréteg széleit összenyomkodjuk. Az egész tetejét megkenjük a tojással és 4 helyen lyukat szúrunk bele, hogy szellőzhessen.

45 percre, vagy amíg aranybarna nem lesz, az előmelegített sütőbe rakjuk. Egy kicsit hűlni hagyjuk, melegen, de nem forrón tálaljuk tejszínhabbal, vaníliafagylalttal vagy custarddal (vaníliasodó/puding).

Tanácsok:
1 csésze= 2,5 dl

Az "apple tart" - almás pite - tortához hasonlóan
kerek, hagyományosan Mindenszentekkor szokták felszolgálni, tejszínhabbal, vagy ún. "custard"-dal, ami a mi vaníliapudingunkhoz hasonló állagú, ízű édes krém.

Elkészítési idő: 50 perc

A receptet beküldte: RLindi


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kevert almás süti » Almasaláta hagymával » Almás batyu » Amerikai almás palacsinta
» Almás rakott kakaóskalács » Rakott almás-túrós » Almás narancslékoktél » Almás-diós rakott metélt
» Birsalmás rizs » Almás-csokis muffin » Almás-szalonnás pecsenye » Almás-céklás saláta
» Almás kelt palacsinta » Almás-krémes süti » Almás őzgerinc » Almás-mandulás túrótorta


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.