Tutireceptek.hu fejléc

Karamellás szelet vaníliás krémmel recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tészta:

30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaópor
5 dkg vaj
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
kb 1 dl tej

Krém:

20 dkg kristálycukor
25 dkg vaj
5 dkg porcukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor

Elkészítés:
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a vajat és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a kakaóport, majd adjuk hozzá a tojást és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután osszuk el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki 20x30-as tepsi méretűre (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára. Két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a következő lapot).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 10 perc alatt süssük készre (amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük).

A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le a papírról és úgy hűtsük ki (én egy hosszabb pengéjű késsel alányúlok, és óvatosan végighúzom a kést, majd lecsúsztatom a papírról).

A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.

Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre (vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!).

Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet (ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!).

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon.

A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen (közben többször keverjük át).

A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük simára a vajjal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy egy jó habos krémet kapjunk (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá).

Helyezzünk tálcára egy tésztalapot, majd egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.

Ezután a legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Vaníliás szív » Finom fanta szelet » Őszibarack vaníliakrémmel » Prágai szelet
» Fincsi barackos szelet » Csokis-banános szelet » Hungária-szelet » Pisztáciás körteszelet
» Kedvenc szelet1 » Citromos Mimóza szelet » Pogácsa sajtkrémmel » Marika szelet
» Túrós-őszibarackos szelet » Torjai májszelet sütve » Panka szelet » Mandulás-mákos szelet


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.