Tutireceptek.hu fejléc

Mákkrémes szilváslepény (Lajos Mari) recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
a tésztához: 400 g finomliszt
1 tasak instrant élesztő (7 g)
80 g cukor
1 csipet só
150 g vaj/margarin
1 dl tej
2 tojás
továbbá: 2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
300 g darált mák
1 tasak vaníliás pudingpor
1 tojássárgája
40 g margarin + a tepsihez
100 g finomított kristály vagy sütőcukor
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 kk őrölt fahéj
1 (bio) citrom héja
1,5 kg érett, de nem túl lágy szilva
3-4 ek morzsa-(jég-)cukor

Elkészítés:
Keverő-/dagasztótálban összevegyítjük a lisztet az élesztővel, a cukorral és 1 csipet sóval. A vajat/margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a meglangyosított tejet és a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük, majd a robotgép dagasztóspriáljával fényesre kidolgozzuk (sűrű, tömör tésztát kapunk). Konyharuhával/ a tál fedelével letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Közben a töltelékhez összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tűzön 10 percig főzzük-szikkasztjuk. 1 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport, eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat/margarint, a kristály-/sütőcukrot, a vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.
A rakományhoz megmossuk a szilvát, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szárakat eltávolítjuk. Félbevágjuk és kimagozzuk a szilvaszemeket, majd hosszanti irányban, közpen, mélyen bemetsszük őket.
A sütőbe való (kb 30x40 cm-es) nagy zománcos tepsit vastagon kikenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Megkenjük a mákkrémmel, kissé egymásra csúsztatva-döntve kirakjuk a szilvaszirmokkal, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük.
Kivesszük a tepsit a sütőből, azonnal megszórjuk a szilvát a morzsacukor felével (ez szinte azonnal a tetejére olvad), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a süteményt a maradék morzsacukorral (vagy fahéjas porcukorral), és kb 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formára-méretre vágva kínáljuk. Mélyhűthető! Kiadós, finom, különleges!
Tipp: készíthetjük élesztős omlós tésztával is (amelyből a zserbószeletet vagy a bejglit szoktuk sütni)

Tanácsok:
Sütés utáni tapasztalataim: A mák kicsit lehetett volna szikkadtabb, kicsit több liszt kell bele a receptben írtnál, és kevesebb szilva is elég.

Isteni finom lett!!! Ha jön a szilvaszezon, első dolgom lesz megint megsütni :)


A receptet beküldte: _anatha_


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Olajos kifli » Olajos paprika(Savanyúság) » Almatorta, Lajos Mari féle » Olajos mag-tej
» Almás olajoshal saláta » Olajos halkrém » Olajos gomba » Olajos piskóta gyümölccsel
» Gyergyói szilváslepény » Olajos kakaós » Apró olajos gombafejek » Hulajos :)
» Tejfölös, olajos » Olajos halas szendvicskrém » Mákkrémes mákos keksz » Tökmagolajos saláta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.