Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Ropogós csavart stangli recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
(12 darabhoz))

30 dkg finom búzaliszt,
20 dkg búzaliszt,
20 dkg világos rozsliszt,
másfél teáskanál só,
1 tasak élesztőpor,
1 teáskanál cukor,
5 dkg hideg vaj,
2,2 dl jéghideg víz,
1 tojássárgája;

a díszítéshez:

2 evőkanál hántolt szezámmag,
2 evőkanál mák,
3 evőkanál reszelt sajt,
vaj a sütéshez

Elkészítés:
A kétféle lisztet a sóval, élesztővel és cukorral összekeverjük. A hideg vajat kis forgácsokban hozzáadjuk, és a lisztes keverékkel morzsás állagúra gyúrjuk. A jéghideg vizet apránként hozzáöntjük. Ne maradjanak kis vajdarabkák benne!
A tésztából cipót formázunk, és fóliába tekerve 30 percre hűvös helyre tesszük. Hogy a tészta szép leveles legyen, hatszor végezzük el a hajtogatást. A tésztát lisztes deszkán 40x20 cm-es négyszöggé nyújtjuk. A felesleges lisztet lesöpörjük róla. A két külső harmadát a középsőre hajtjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk,
és letakarva 20 percre hűtőbe tesszük. A következő kinyújtás előtt a tésztalapot 90 fokkal elfordítjuk. 50x30 cm-es négyzetté nyújtjuk, a felesleges lisztet eltávolítjuk, és a külső harmadokat a középsőre hajtjuk. 20 percre hűtőbe
Az eljárást még kétszer megismételjük. A tésztát a hajtogatások között minden alkalommal 20 percig hideg helyen pihentetjük. A hatodik hajtás után azonban ne csak 20, hanem 45 percre tegyük hűvös helyre. Egy sütőlemezt kivajazunk. A tésztát lisztezett deszkán 50x36 cm-es négyszöggé nyújtjuk, a széleit egyenesre vágjuk. A tésztát hosszában elfelezzük, így 25 cm-es tésztalapokat kapunk, amelyeket 12-12 egyforma széles csíkra vágunk. A tésztacsíkokat hosszában kissé megnyújtjuk, 2-2 csíkot spirálban összetekerünk, és a tepsire tesszük őket. Szobahőmérsékleten,
letakarva 45 percig kelesztjük, majd kevés vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük. A stanglik egyik harmadát szezámmal, a másikat mákkal szórjuk meg, a harmadik üres marad. Előmelegített sütőben 210 fokon 20 percig sütjük őket. A tekercsek üresen maradt harmadát egy kis tojássárgájával megkenjük, és sajttal megszórjuk,
majd a stanglikat még 5-10 percig sütjük.


A receptet beküldte: access


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Tökropogós » Csirkeropogós » Ropogós müzliszelet » Túrós-ropogós
» Sajtos stangli (egyszerű) » Finn ropogós gofri » Ropogós burgonya szeletek » Ropogós diós
» Ropogós krumpligombóc » Ropogós csirkemellcsíkok » Ropogós müzli házilag » Pulykaropogós
» Gombaropogós » Csavart sajtos » Ropogós tallérok » Ropogós kacsacombok


Minden jog fenntartva © 2018, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.