Tutireceptek.hu fejléc

Tahini pirított rozskenyéren - avagy kalciumbomba a csontritkulás megelőzéséért recept

Kategória:
 Vegetáriánus ételek

Hozzávalók:
- 3 evőkanál hántolt szezámmag (őrölt)
- 1 evőkanál hántolt napraforgómag (őrült)
- 2-3 csipet só (ízlés szerint)
- fél kávéskanálnyi virágméz
- 1-2 evőkanál langyos víz
- 2 teáskanál hidegen sajtolt szezám/napraforgó/mogyoróolaj

- rozskenyér

Elkészítés:
- A magokat botmixerrel vagy kávédarálóval (ezt csakis olajos magvak darálására használom) vagy mozsárban megőröljük.
- Az őrölt magokat egy kisebb tálban összekeverjük és megsózzuk.
- Hozzáadjuk a kiválasztott hidegen sajtolt olajat, valamint a mézet belecsepegtetjük.
- A langyos vízből lassan adagolunk a tálba, amíg kenhető állagú lesz a tahinink.

- Pirítsunk rozskenyeret hozzá!

Tanácsok:
A magokat és az olajat érdemes bio minőségben beszerezni!

Végre egy kenyérre kenhető krém, ami nincs tele tartósítószerrel, ami egyszerűen elkészíthető és igazi "kálcium-bomba", mely friss paradicsommal, vagy lucernacsírával fenséges reggeli.

Lehet kísérletezni a magok arányával és a hozzáadott olajakkal, hogy különböző ízhatásokat érjünk el. A mézet főként akkor érdemes használni, amennyiben olyan családtaggal is szeretnénk megkedveltetni ezt a vegetáriánus fogást, aki a hagyományos ízekhez van szokva.

Jómagam sem vajat, sem margarint nem kenek a tahini alá a kenyérre, hiszen így a legegészségesebb!

Tudnivalók a szezámmagról:
Arányaiban 7-szer!! annyi kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej és ezzel együtt a leggazdagabb ásványi anyagokban.
Az olajok közül a szezámmag olaja gátolja a legnagyobb hatékonysággal a melanoma sejtek növekedését.

A dióra allergiások ne fogyasszanak túlzott mennyiségű szezámmagot, mert keresztallergia alakulhat elő esetükben!

Elkészítési idő: 15 perc

A receptet beküldte: kocso.viktoria


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Jávai piritott zölgség » Pirított karamellás dió » Zöldséges pirított csirke » Pirított csirke
» Olasz pirított zöldségek » Anna pirított mája » Pirított máj » Pirított burgonya
» Piritott dara leves » Lapcsánka(avagy tócsni) » Pirított báránymáj » Pirított mogyorótorta
» Pirított csirke gombával » Fűszeres pírított aprótök » ABLE-MAMA - avagy tolófánk » Pirított zsemlekocka


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.