Tutireceptek.hu fejléc

Almatorta, Lajos Mari féle recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
töltelékhez:

1,5 kg alma
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
40+80g dió
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 kk. őrölt fahéj
1/2 tasak vaníliás pudingpor

omlós téztához:

250 g finomliszt
125 g margarin
80 g porcukor
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 csipet só
1 kk. sütőpor
1 ek. tejföl
1 tojássárgája

Elkészítés:
Először a tölteléket készítem el, mer hűlnie kell: a meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn lereszelem, hozzáadom a cukrot és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve vajpuhára, pépes-krémes állagúra párolom, levét elfőzöm.

Az omlós tésztához összedologozom/elmorzsolom a lisztet és a tetejére szórt felkockázott margarint. Hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és összegyúrom. Cipót formálok belőle, fóliába csomagolom, fél órára hűtőszekrénybe teszem.

Kikenek vajjal egy 28 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 200 fokra melegítem. 40 g diót darabosra vágok, a másik 80g-ot pedig megdarálom. A kihűlt almapéphez adom a vaníliás cukrot, a fahéjat és a pudingport, és jól elkeverem.

A tésztát lisztezett munkalapon kb. 34 cm átmérőjű korongra nyújtom, a formába terítem. A fölösleges tésztát leválasztom. A tésztabélés alját és oldalát villával megszúrkálom.

Megszórom a tésztát a daralt dióval, tetejére simítom az almapépet, végül meghintem a darabos dióval. Kb. 45percig sütöm. (ha az alja nem sülne át, amikor a tetejének már szép színe van, akkor alsó fokozatre kapcsolom a sütőt és a tetejére alufóliát borítok.
Tálalás előtt vékonyan megszórom fahéjas porcukorral.

a receptet a 2006. okt. 11-i Nők Lapjaban talaltam, Lajos Mari receptje

Tanácsok:
dió helyett lehet mogyoró is hasznalni
ill. a daralt dió felét zsemlemorzsával helyettesíteni

kinalhatjuk felkeményre felvert, almapálinkával, fahéjjal illatosított tejszinnel is.


A receptet beküldte: gkreka


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Túrós almatorta » Bécsi almatorta » Krémes almatorta » Almatorta (karamelles)
» Mazsolás almatorta » Almatorta citromkrémmel » Gyümölcsleves Lajos módra » Francia almatorta 2.
» Tejszínes almatorta » Almatorta zamatos öntettel » Dalmatorta » Angol almatorta
» Express almatorta » Almatorta borkrémmel » Olajos kuglóf » Nagyanyó almatortája


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.