Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Ananászos-sonkás lencsetál recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
20 dkg vörös lencse
15 dkg konzerv ananászkocka (kb. fél doboznyi)
1 közepes lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg főtt, füstölt sonka
10 dkg kókusztejpor
2 dl tej
1 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál semleges ízű olaj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál cayenne bors
2 babérlevél


Elkészítés:
Felteszek egy nagy lábosban vizet, és ha már lobogva forr, beleöntöm a vörös lencsét. 10 perc kell neki ahhoz, hogy félig-háromnegyedig megpuhuljon, de vigyázat, mert ez hihetetlenül rövid idő a barna testvérénél megszokott 40 perchez képest, és könnyű erről megfeledkezni, viszont akkor péppé fő.

Miközben melegszik a víz, illetve aztán fő a lencse, jut időm haladni a többi teendővel. A konzervdobozból kihalászott ananászdarabkákat lecsöpögtetem, és ha épp olyat kaptam, amelyikben karikák vannak, akkor azokat falatkákra darabolom. A lilahagymát meg a fokhagymagerezdeket apróra vágom, a sonkát pedig felkockázom. Végül egy kancsóban kézi habverővel simára keverem a kókusztejport a tejjel meg a mustárral, és visszatérek a lencséhez.

A főzés során narancsosra fakult szemeket leszűröm, aztán előszedek egy lábost. Megmelegítem benne gyengéden az olajat, és kevergetve puhára párolom rajta a finomra vágott lilahagymát. Utána hozzáteszem a felaprított fokhagymagerezdeket, és amikor 1-2 kevergetés után már fokhagymaillat száll föl a lábosból, beleszórom az őrölt gyömbért, a cayenne borsot meg babérleveleket. A fűszereket tempósan elkeverem, és a hagymához hozzáöntöm a kancsóból a mustáros-kókuszos
tejet. Megvárom, amíg a keverék felforr, aztán rögtön hozzászórom a sonkafalatokat, a lecsepegetett ananászkockákat meg a leszűrt lencsét.
Mérsékelt lángon 15 perc alatt fedő nélkül összerotyogtatom a finomságokat, és csak a legvégén sózom meg a télies hangulatú egytálételt, mert a mártásszerűvé sűrűsödő kókuszos tejbe a főzés során beleoldódik a füstölt sonka sós íze is.

Jó étvágyat hozzá!

Elkészítési idő: 30 perc

A receptet beküldte: Miss Angel


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Lencsetál » Rakott csirkemell baconnel » Csülök másképp » Sajtos rakott burgonya
» Sonkás-hagymás lepény » Gombás szelet » Zöldbabos rakott krumpli » Sáfrányos rizottó
» Gyors rizseshús » Bográcsos - Pásztorleves » Szalonnás sertésmáj » Tonhalas wrap
» Spenótos nokedli » Zöldbabos sertéshús » Hurkás rakott krumpli » Mindent bele rakottas


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.