Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Dübbencs recept

Kategória:
 Nassok, sós finomságok

Hozzávalók:
60 dkg krumpli kb ( nem baj ha kicsivel több)
5 dkg friss élesztô
1 kg liszt
só ízlés szerint (fél marék)
olaj
pici cukor
és egy nagy adag vállalkozó kedv:))))

Elkészítés:
A megtisztított krumplit kockákra vágva, enyhén sós vízben megfôzzük, lesz?rjük, és jól megtörjük. ( A levét félretesszük, s ha már nem forró, lehet használni a dagasztásnál.) A meleg krumplihoz hozzátesszük a lisztet, jól összekeverjük. Közben kevés cukros vízben megfuttatjuk az élesztôt, s a tálba öntjük. Letakarjuk és néhány percig hagyjuk kelni. Ezután fogunk a dagasztáshoz (meleg, nem huzatos helyen), ami bizony nem kis idô, mert csak a jól kidolgozott tészta lesz finom. Akinek van dagasztógépe használja bátran. Közben használhatjuk a fôtt krumpli levét. Egy kicsi olajjal segíthetünk, hogy a tészta elôbb-utóbb elváljék a kezünktôl. Amikor jól "kidagasztottuk" a tésztát jól körbelisztezzük és a tálban letakarva meleg helyen kelesztjük, legalább egy órán át. A megkelt tésztát a lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, óvatosan (inkább a kezünkkel) kinyújtjuk. Az egész felületet megkenjük jó langyos olajjal. Felcsavarjuk, mint a kalácsot. A rúdból egyenlô ( kb. 3 cm darabokat vágunk), s jól kizsírozott tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabbra, mint a buktákat szoktuk, ezt is "élével" nem úgy mint a kakaóscsigákat! Kelesztjük még kicsit. Mielôtt az elôremelegített sütôbe tesszük tetejüket sóval megszórjuk. Lehet köménymaggal is, én szoktam. Ha a dübbencsek összenôttek közéjük olajat csepegtetünk, hogy sülés után külön lehessen venni. Forró sütôbe tesszük, de a meleget hamarosan mérsékeljük, s szép lassan süssük tovább, nehogy megégjen. Kb. 40-50 percig, az alja és a teteje pirosas lesz, a belseje puha, foszlós. Nekem gázsütôm van, 8-ason melegítem be, majd 4-esen sütöm tovább.

Tanácsok:
Olaj helyett használhatunk vajat, margarint, olivaolajat, libazsírt, de akár mangalicazsírt is. Mind más íz? lesz. Tehetünk felcsavarás elôtt rá pirított hagymát, de pirított káposztát is. Én a múltkor pizzakrémmel kentem meg, gyermekem és barátai kb. fél perc alatt megették, nem is tudtam megkóstolni.
Ez a tészta buktának is finom, akkor cukrot is gyúrunk bele és szilvalekvárral töltjük, de már lángost is sütöttem belôle.


A receptet beküldte: vereskati


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Banán roston sütve » Köményes krumplirudacskák » Sajtos ropogós » Fahéjas-mézes sütemény
» Töltött ropogós pogácsa » Egyszerű sörkifli » Sós, vajas pogácsa » Zukkinis rétes
» Teapogácsa » Hawaii muffin » Virsli burgonyatésztában » Töltött olasz tésztahajók
» Pizzáskifli » Snidlinges gofri » Habkönnyű sóskifli 1 » Amerikai szalonna torta


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.