| Lasagne recept Emyke módra receptEgytálételek Hozzávalók: A tésztához fel kiló bolti tészta - lasagne (száraz) A húsos raguhoz: 4 evőkanál étolaj 1 közepes fej vörös hagyma 4 gerezd fokhagyma 4 evőkanál víz 90 g sárgarépa (nyers, megpucolt,reszelve) 2 teáskanál só bors - fekete (őrölt) fel kiló darált sertéshús 1 púpozott teáskanál bazsalikom szárított 1 púpozott teáskanál oregánó szárított 30 deka gomba - csiperke/sampion 2 tasak spagetti szósz fel liter víz A besamelhez: 15 deka vaj vagy margarin 1 L tej 8 deka liszt só bazsalikom vegeta A réteges szóráshoz: 40 deka sajt Elkészítés: Előkészítünk, kivajazunk egy kb. 20x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit. A munkát a hústöltelék elkészítésével fogjuk kezdeni. Először a fokhagymát, vöröshagymát, és a sárgarépákat apróra vagdaljuk. Egyenként fogjuk összepirítani az összetevőket, kb 40 perc alatt. Megpirítjuk a vöröshagymát kevés olajon. Ha a hagyma üveges lett, rátesszük a fokhagymát, és kevés vizet öntünk rá. A reszelt sárgarépát hozzáadjuk, és erre is rápirítunk - kb 10 perc. Ha kell, megint teszünk rá kevés vizet. Beletesszük az összekevert darált húsokat, majd ezzel is lepirítjuk - kb 10 perc -, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk vegetazzuk,sőt én tettem bele egy kis szárított bazsalikomot is.. Hozzáadjuk a felaprított gombát, kevergetés mellet hozzáadjuk a spagetti szószt ami por formájában van,és kevergetjük közben ontunk hozza vizet. Most, hogy minden belekerült, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint a húsos ragut. Levesszük a tűzhelyről, és félretesszük. Most a besamel elkészítése következik. Olvasszuk meg a margarint, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra. Közben a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt. Végül sózzuk, fűszerezzük be ízlésünk szerint. Mivel elkészült a hústöltelék , a besamel, most összeállítjuk a lasagnét. Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a tepsi aljába. Erre teszünk besamelt, majd hústölteléket, erre pedig reszelt sajtot. Az előző lépést megismételjük, összesen 3-szor. Lezárás képpen a felülre kerülő 4. tésztarétegre ráöntjük a maradék besamelt, és a maradék reszelt sajtot. 180 C-on, kb 40-60 perc alatt készre sütjük a lasagnét. 1-2 óra hűlés után szeleteljük, forrón tálaljuk. Tanácsok: Jó étvágyat hozza :) A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |