Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Szaftos bejgli recept

Kategória:


Hozzávalók:
4 rúdhoz:
60 dkg liszt
30 dkg áttört, főtt krumpli
25 dkg vaj (margarin)
20 dkg cukor
kb. 1 dl tejföl
1 dkg élesztő
1 dl tej

Töltelék:
Mák - 2 rúdhoz
50 dkg mák
30 dkg cukor
5 dkg méz
5 dl tej
fahéj
1 cs. vaníliás cukor
citromhéj
10 dkg mazsola

Dió - 2 rúdhoz
50 dkg darált dió
40 dkg cukor
10 dkg mazsola
2 dl víz
2 evőkanál rum

Mogyoró - 1 rúdhoz

15 dkg mogyorókrém
5 dkg darált háztartási keksz
10 dkg darált (pörkölt) mogyoró

(lehet kapni készen dió és máktölteléket, amihez már csak tejet és mazsolát kell adni, azzal is nagyon jó megtölteni)

Elkészítés:
Az élesztőt keverjük el a langyos tejben, amibe egy kanálka cukrot is tettünk. Hagyjuk 5-10 percig, amíg felfut. Öntsük a lisztre, adjuk hozzá a krumplit és a cukrot is, majd az olvasztott vajjal gyúrjuk tésztává. A tepsink méretétől függően osszuk 3 vagy 4 darabra. Pihentessük, és addig készítsük el a tölteléket.

Dió
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd belekeverjük a darált diót és a mazsolát. Kicsit hűlni hagyjuk és mehet bele a többi ízesítő is.

Mák
A darált mákhoz felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral és a cukorral, mézzel, mikor forr takarékra vesszük, bele kanalazzuk a mákot, kevergetve annyit várunk míg egyet rottyan a töltelék. Mikor kihűlt ízesítjük a reszelt citromhéjjal, fahéjjal és a mazsolával.

Mogyoró
Összekeverjük, az a lényeg hogy ne legyen túl lágy a töltelék.

A tésztát nyújtsuk ki, kenjük rá a tölteléket az egyik szélén egy csíkot elhagyva. Csavarjuk fel és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és néhányszor szúrjuk meg, hogy kevésbé akarjon sülés közben kipukkadni.
Kenjük meg tojássárgájával és hagyjuk legalább fél órán át, hűvös helyen száradni. Kenjük meg másodszor is, és tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 40-45 perc alatt lesz kész.

Tanácsok:
Van ugyan élesztő a tésztájában, azonben mégse kelt tészta, viszont a benne levő krumpli miatt sokára szárad ki. Azért célszerű helyet hagyni a rudak között, és négy rudat inkább két tepsin megsütni, hogy ne süljenek össze a bejglirudak.
Ha nehezen kenhető a töltelék pici tejföllel lehet higítani.


A receptet beküldte: rekag


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Moncsa bejglije » Bejgli » Mákos-diós bejgli » Gesztenyés bejgli másként
» Nagymamám bejglije » Bejgli háziasan » Amerikai szaftos tarja » Szaftos sertésoldalas
» Bejglitorta » Diós és mákos bejgli. » Diós-mákos bejgli » Bejgli gazdagon
» Szaftos fasírozott » Gombás bejgli » Palacsinta bejgli » Sonkás bejgli


Minden jog fenntartva © 2020, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.