| Szaftos bejgli receptHozzávalók: 4 rúdhoz: 60 dkg liszt 30 dkg áttört, főtt krumpli 25 dkg vaj (margarin) 20 dkg cukor kb. 1 dl tejföl 1 dkg élesztő 1 dl tej Töltelék: Mák - 2 rúdhoz 50 dkg mák 30 dkg cukor 5 dkg méz 5 dl tej fahéj 1 cs. vaníliás cukor citromhéj 10 dkg mazsola Dió - 2 rúdhoz 50 dkg darált dió 40 dkg cukor 10 dkg mazsola 2 dl víz 2 evőkanál rum Mogyoró - 1 rúdhoz 15 dkg mogyorókrém 5 dkg darált háztartási keksz 10 dkg darált (pörkölt) mogyoró (lehet kapni készen dió és máktölteléket, amihez már csak tejet és mazsolát kell adni, azzal is nagyon jó megtölteni) Elkészítés: Az élesztőt keverjük el a langyos tejben, amibe egy kanálka cukrot is tettünk. Hagyjuk 5-10 percig, amíg felfut. Öntsük a lisztre, adjuk hozzá a krumplit és a cukrot is, majd az olvasztott vajjal gyúrjuk tésztává. A tepsink méretétől függően osszuk 3 vagy 4 darabra. Pihentessük, és addig készítsük el a tölteléket. Dió A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd belekeverjük a darált diót és a mazsolát. Kicsit hűlni hagyjuk és mehet bele a többi ízesítő is. Mák A darált mákhoz felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral és a cukorral, mézzel, mikor forr takarékra vesszük, bele kanalazzuk a mákot, kevergetve annyit várunk míg egyet rottyan a töltelék. Mikor kihűlt ízesítjük a reszelt citromhéjjal, fahéjjal és a mazsolával. Mogyoró Összekeverjük, az a lényeg hogy ne legyen túl lágy a töltelék. A tésztát nyújtsuk ki, kenjük rá a tölteléket az egyik szélén egy csíkot elhagyva. Csavarjuk fel és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és néhányszor szúrjuk meg, hogy kevésbé akarjon sülés közben kipukkadni. Kenjük meg tojássárgájával és hagyjuk legalább fél órán át, hűvös helyen száradni. Kenjük meg másodszor is, és tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 40-45 perc alatt lesz kész. Tanácsok: Van ugyan élesztő a tésztájában, azonben mégse kelt tészta, viszont a benne levő krumpli miatt sokára szárad ki. Azért célszerű helyet hagyni a rudak között, és négy rudat inkább két tepsin megsütni, hogy ne süljenek össze a bejglirudak. Ha nehezen kenhető a töltelék pici tejföllel lehet higítani. A receptet beküldte: rekag Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |