Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Bejgli háziasan recept

Kategória:


Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ:
3 dkg élesztő
0,5 dl tej
3 kiskanál Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor
50-50 dkg finom- és rétesliszt
50 dkg margarin
50 dkg Koronás porcukor
6 tojássárgája
0,5 dl rum
2 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
1 csapott evőkanál só

A TÉSZTA NYÚJTÁSÁHOZ:
kb. 15 dkg finomliszt

A TÖLTELÉKEKHEZ:
40-40 dkg darált dió és mák
40 dkg Koronás porcukor
24 dkg mazsola
2-3 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
kb. 1 dl rum
1-1,5 dl tej

A TEPSI KIKENÉSÉHEZ:
2-3 dkg vaj és kevés liszt

A TÉSZTA LEKENÉSÉHEZ:
4 tojássárgája

Elkészítés:
1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe
morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk.
10 percig pihentetjük ezalatt felfut. A kétféle
lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot
hozzáadjuk. Utána az élesztővel, a tojássárgájával,
a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a
sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a
hűtőbe tesszük. A diótöltelékhez a diót a fele
cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal,
1 csomag vaníliás cukorral és a rummal
összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük
el, a különbség csak annyi hogy rum helyet
forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés
előtt 1-2 napra áztassuk rumba, így még zamatosabb
lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.)

2. Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk,
és meglisztezett gyúrólapon egyenként
kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú
téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák, kettőt pedig
dió töltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és
kivajazott kilisztezett tepsibe tesszük. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben.

3. 2 tojás sárgájával lekenjük, kb fél órán át pihentetjük, majd újra lekenjük 2 tojás sárgájával.

4. Villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben
közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

Tanácsok:
Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő.
Ha a töltelék keménynek bizonyulna, adjunk még hozzá tejet.

Dió helyett nyugodtan használható mogyoró és földimogyoró is. (Tegnap én is földimogyoróból csináltam egy fél adagot (felet, mivel ketten élünk egy háztartásban), mert mákot és diót elég nehéz beszerezni itt, ahol én élek és nagyon finom földimogyoróval.)

Eltarthatóság: letakarva hűtőben 2-3 hétig eláll.

A kalóriatartalom, amit megadtam, az 2 szelet süti körülbelüli kalóriatartalma.

Elkészítési idő: 120 perc
Kalóriatartalom: 377 kcal

A receptet beküldte: MelisUK


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Burgonyasaláta háziasan » Palacsinta bejgli » Bejgli a la… » Sonkás bejgli
» Bejgli - cukrászdás » Májkrém háziasan » Szaftos bejgli » Parizer háziasan
» Bejgli, ami nem szárad ki » Diós és mákos bejgli. » Mákos bejgli (vegan) » Nyers bejgli
» Gesztenyés bejgli másként » Bejglitorta » Nagymamám bejglije » Karácsonyi bejgli


Minden jog fenntartva © 2021, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.