Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Zelleres zabpehelygolyó recept

Kategória:
 Reform ételek

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
2 dl meleg víz
1 közepes fej zeller (vagy egy nagynak a fele)
1 szál petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
4 cikk fokhagyma
3 tojás
1 csokor petrezselyemzöld
1 fakanál só
1 fakanál Vegeta
őrölt bors
olaj a sütéshez
prézli, ha túl lágy lenne a massza

Elkészítés:
Egy közepes nagyságú tálban készítsd majd el a masszát. A mérlegre tedd rá az üres tálat, nullázd ki. Mérj bele 15 dkg zabpelyhet. Mást nem is kell lemérni, elteheted a mérleget. Önts a zabpehelyre 2 dl meleg vizet, keverd el.

Hámozd meg a zellert, egyelőre ne törődj az ott maradó hibákkal. Mivel a zeller ronda rücskös, a kést kúposan kanyarintva vágd ki a barna pöttyöket a zellerből. (Ha mély árok is van benne, akkor az árok közepénél vágd ketté a zellert, úgy könnyebb kivágni a megbúvó héjakat.)
Zeller kész!

Mosd meg a zellert, és vágd fel kb. fél cm vékony lapokra. Három-négy zellerlapot fektess le, és vágd fel vékony csíkokra. Fordítsd el a csíkokat egy negyed fordulattal, és vágd fel őket apró kockákra.

A felvágott zellerkockákat kapard a zabpehelyhez, és folytasd a vagdosást. Jó sok aprított zeller lesz! Aztán jön a petrezselyem. Vágd le a vastagabb végének a tövét, aztán késsel kapard le a héját. A vékonyabb végének a legvégét már ne pucold meg; vágd le, ott már alig van húsa.

Most keresztben vágd ketté a petrezselymet. Aztán a vastagabb felét hosszában vágd ketté.

Most az egyik felső felet hasítsd 2 lapra, és ezt a 2 lapot hosszában vágd vékony csíkokra.
A petrezselyem felső felének a fele.

A petrezselyemcsíkokat vágd apró kockákra, és kapard a zabpehelyhez, a tálba. Aztán ugyanezt ismételd meg a másik felső fél petrezselyemmel: Hasítsd 2 lapra, vágd csíkokra, vágd kockákra. Az alsó felet elég csak negyedelni hosszában, utána már lehet kockákra vágni, és mehet a többihez, a tálba. Keverd el.

A petrezselyemcsíkokat vágd apró kockákra! A petrezselyem alsó felét hosszában negyedeld fel!

A hagymát pucold meg, vágd fel apróra, és kapard a többihez, a tálba.
Pucolj meg 4 cikk fokhagymát! Fokhagymanyomóval préseld a fokhagymát a tálba!

Adj hozzá egyenként 3 tojást (bár előbb inkább csak 2-t, és a végén, ha már minden benne van és nehezen keverhető, akkor még egyet). Keverd el. A petrezselymet mosd meg, vágd fel apróra, és kapard a masszához. Megint keverd el. Aztán jöhetnek a fűszerek: 1 fakanál só, 1 fakanál Vegeta és őrölt bors, amennyit szeretsz (nem egészséges, ezért inkább csak keveset tégy bele).

Na, most már minden benne van! Jól keverd el, és amíg előkészülsz a sütéshez, hadd pihenjen a massza. Egy fazékba tedd oda melegedni az olajat, legalább 4 cm mély legyen!

Prézli, a golyóformáláshoz. Mivel a 3 tojástól elég lágy lesz a massza, jobb, ha a zabpehelygolyókat megforgatjuk egy kis prézliben. Készíts hát oda egy kis tál prézlit. Végy a markodba egy kevés prézlit, mérj bele egy kanál (fakanál is jó) masszát, a másik tenyeredet is prézlizd be, és gömbölygess takaros golyócskát a zabpehelymasszából. A két tenyered között formálj golyót a masszából!

Mire az első adag golyót (7-8 db) megformálod, már forró is az olaj. Mindenesetre ellenőrizd egy kenyérhéjjal, hogy tényleg forró-e, mert ha nem kellően forró olajba teszed bele a golyót, akkor megszívja magát olajjal. Ha odatettél annyi golyót sülni, amennyi csak belefér a fazékba, akkor egy kicsit vedd lejjebb a lángot, hogy az odaégés veszélye nélkül jól átsüljön a zabpehelygolyó.

Egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki a megsült zabpehelygolyókat az olajból! Amíg egy adag sül, addig formáld meg a következő adag zabpehelygolyót. Közben egyszer a fakanállal forgasd meg a sülő golyókat. Készíts a gáz mellé egy papírtörlővel kibélelt tálat, és ha szép pirosra sültek a golyók, akkor egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki őket az olajból. Csöpögtesd le róluk az olajat, úgy tedd őket a tálba!

Különleges íze van!

Hidegen, kenyérrel is finom.

Jó étvágyat!


A receptet beküldte: access


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Diós-zelleres haltekercsek » Zelleres burgonyakrémleves » Zelleres túrókrém » Zelleres párolt pulykamell
» Zelleres ráksaláta » Burgonyaleves(zelleres) » Zelleres spagetti » Zelleres burgonyapürépüré
» Zelleres palacsintafánk » Tonhalas-zelleres krém » Zelleres burgonyapüré » Zelleres sertéssült
» Zabpehelygolyók » Zelleres halsaláta » Kókuszos zabpehelygolyók » Zelleres csirke


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.