Tutireceptek.hu fejléc

Baconbe tekert szűzérmék zöldborsos mártással recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
100 g kukoricadara (polentához való)
3 csipet sáfrány
5 dl víz
A hús sütése
40 dkg sertésszűz
2 szál rozmaring
2 ek olívaolaj
A mártás
2 kávéskanál zöldbors
2 gerezd fokhagyma
100 ml főzőtejszín
1 teáskanál mustár
1 ek vaj

Elkészítés:
A polenta elkészítése:
Egy lábosban forraljunk 5 dl vizet, tegyünk bele egy kávéskanál sót és némi polentát. (Azért kell egy kevés polenta már az elején, hogy megússzuk a csomósodást később.) Mikor felforrt a víz, vegyünk vissza kicsit a lángból és lassan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a maradék polentát is, illetve szórjuk meg némi sáfránnyal.
Így főzzük, keverjük, főzzük, keverjük kb. 10-15 percig, mígnem már egészen nehéz lesz a keverés és be nem sűrűsödik teljesen a massza. Akkor van készen. Tetszés szerinti formájú és méretű, kivajazott tálkákba öntsük ki a masszát, ami néhány perc elteltével szépen megdermed és összeáll olyan állagúvá, hogy akár egy éles késsel, vagy damillal bármilyen formára vágható. Tegyük félre.
A hús sütése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A szűzpecsenyéről távolítsuk el a felesleges inakat, hártyákat és mossuk meg, majd ezt követően azonos vastagságú, 2-3 cm széles korongokra szeleteljük fel. Mindkét oldalukat borsozzuk, de a sózással még várjunk, mert a só idő előtt kiszívja a húsból a nedvességet, márpedig ez egy elég száraz hús, nehéz zamatosra sütni.
Egy serpenyőbe forrósítsunk kevéske olívaolajat, majd mikor már jó forró, tegyük bele a szűzérméket, és mindkét oldalukat 2-3 percig, avagy az aranybarna szín eléréséig süssük. Mikor készen vannak szedjük ki őket a serpenyőből, majd sózzuk mindkét oldalukat, szórjunk rá némi apróra vágott rozmaring levelet, és tekerjük őket körbe bacon szalonnával, majd helyezzük egy tepsibe mindet. A szalonnából kiolvadó zsiradék segít zamatosan tartani a húst. Tegyük az előmelegített sütőbe őket, és 8-10 percig süssük.A mártás
A zöldbors mártás elkészítéséhez kisebb, mély tálban olvasszunk némi vajat, majd öntsük bele a mozsárban széttört zöldborsot. Pattogtassuk 1-2 percig, majd dobjunk rá két gerezd szétzúzott fokhagymát, majd egy perc után öntsük rá a főzőtejszínt, kevés mustárt, ízesítsük sóval és még borssal ha kell, és vegyük vissza a lángot kicsit, nehogy kicsapódjon. Kóstolgassuk bátran és játszunk az ízekkel. Kevéske fehérbor vagy citrom leve megbolondíthatja az ízeket, valamint én mindig rakok bele egy kávéskanál barna cukrot is, ami felteszi a pontot az i -re :)
Mikor minden szépen elkészül, helyezzük egy nagy tányér közepére a tetszőleges formára vágott polentát, tegyük mellé a húsokat, öntsük nyakon a fantasztikus mártással és díszítsük egy ágacska rozmaringgal.

Elkészítési idő: 60 perc
Kalóriatartalom: 615 kcal

A receptet beküldte: Mildi66


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Fűszeres, zöldborsós rizs » Csirkemáj joghurtmártással » Halfilé dinnyemártással » Haltekercs kapormártással
» Zöldborsós csirkemáj » Zöldborsos makaróni » Zöldborsós apróhús » Túrógombóc sajtmártással
» Libamáj szőlőmártással » Zöldbab tojásmártással » Karfiol vastagmártással » Zöldborsós pulykamell ragu
» Baconos zöldborsós tészta » Zöldborsós vadkacsaragu » Zöldborsós gombaragu » Tortelloni sajtmártással


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.