| Baconos pulykamell, áfonyaszósszal, sütőtök és krumplipürével receptHúsételek Hozzávalók: 1 nagy pulykamell 1 csomag baconszalonna (szeletelt) 1,5 l tej fokhagyma olaj Darabos áfonyalekvár citrom narancs só cukor bors fahéj száraz vörösbor sütőtök burgonya tej tejszín vaj vagy margarin só őrölt szegfűszeg Elkészítés: Előző este a megtisztított pulykamellet fokhagymás tejbe áztatom. Másnap éles vékony késsel lyukakat szúrok bele és beledugdosok egész gerezd fokhagymákat. Ezután bedörzsölöm sóval és teljesen befedem a bacon szalonnával. Az oldalánál fogpiszkálóval megtűzdelem, hogy sütés közben ne essen le róla. A tepsibe olajat teszek, belerakom a pulykamellet, kis vizet öntök alá és beteszem sülni. Mérsékel lángnál sütöm, először lefedve fóliával, vagy sütőpapírral. Kb 2-2,5 óra kell neki. Ha már puha, leveszem a fóliát és erős lángnál rápirítom a szalonnát. Mielőtt fölvágom, hagyom állni egy fél órát, akkor könnyebb szép vékonyra szeletelni. Közben megcsinálom a krumplipürét és a tökpürét. A tökpüré: A tököt megsütöm, vagy ha nincs elég idő,meg hely, akkor levágom a héját, felkockázom és cukros vízben puhára főzöm. Összeturmixolom, pici só, cukor, pici örölt szegfűszeg kerül bele. Ezután vajat és tejszínt keverek hozzá és osszerottyantom. És a lelke, az áfonyaszósz: Egy lábasba belerakok egy üveg áfonyalekvárt, pici sót, cukrot, pici őrölt borsot és fahéjat. Belereszelem egy citrom és egy narancs héját, majd belefacsarom a gyümölcsök levét. A narancsot egy kis pikáns narancsdzsemmel is ki lehet váltani. Az egészet összeforralom, a végén beleöntök kb. 1 dl vörösbort. Ezzel is rottyan egyet és már kész is! A tálra, amin tálalom, teszek salátalevelet, a szélére habzsákkal kinyomok felváltva krumplipürét és tökpürét. Középre halmozom a húst és féli meglocsolom az áfonyaszósszal. Gyönyörű és fenséges!! Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: doxikri Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |