Tutireceptek.hu fejléc

Csirkemell sárgabarackmártásban recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
2 nagyobb csirkemellfilé (60 dkg)
1 evőkanál szárnyas fűszersó
2 evőkanál olaj
2 dkg mandularudacska
4 dkg puha mazsola
2 dkg margarin
20 dkg hosszú szemű rizs
80 dkg sárgabarack
3 evőkanál kristálycukor/méz
3 evőkanál borecet
1 evőkanál szójaszósz
chilipor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál liszt
1 dl száraz fehérbor
2-3 szál petrezselyem

Elkészítés:
A csirkemelleket leöblítjük, félbe vágjuk, bedörzsöljük a fűszersóval, jól zárható műanyag dobozba vagy üvegtálba fektetjük, meglocsoljuk az olajjal, majd letakarjuk, és 1/2 órát a hűtőszekrényben érleljük-pácoljuk. A mandulát zsiradék nélkül rózsaszínűre pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). A körethez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A vajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, kissé megsózzuk, felöntjük 4 dl vízzel, majd felforraljuk, lefedjük, és a sütőben (vagy mikróban) puhára pároljuk. A mártáshoz a sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kristálycukrot/mézet mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a borecetet, a sárgabarackot, a szójaszószt, 1-2 csipet sót, ízlés szerint chiliport és (frissen) őrölt borsot, élénk tűzön 3-4 percig forraljuk. Elkeverjük az étkezési keményítőt 1/2 dl hideg vízben, a barackhoz adjuk, és csak addig forraljuk (1 perc), amíg bársonyos sűrűségű lesz. Fedő alatt melegen tartjuk. A fél csirkemellek alól nagyobb serpenyőbe öntjük a pácolajat, és felforrósítjuk. A húsdarabok kerekebb oldalát meghintjük egy kevés liszttel, az olajba fektetjük, megszórjuk (frissen) őrölt borssal, és erős tűzön, fedő nélkül 3 percig pirítjuk. Ezután a csupasz oldalukat is meghintjük liszttel, megfordítjuk őket, és ugyancsak 3 percig sütjük. Alájuk öntjük a bort, de már csak addig sütjük, amíg az el nem párolog (további 4-5 perc). Lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 8-10 percig pihentetjük. Közben lazán a rizshez keverjük a mazsolát és a mandulát. Hideg vízzel kiöblített teáscsészékbe vagy tálkákba nyomkodjuk, és lapos tálra fordítjuk-borítjuk belőlük a rizshalmokat. Melléjük rendezzük a csirkemelleket, részben bevonjuk a sárgabarack-mártással, és petrezselyemmel díszítjük. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk hozzá.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Céklafőzelék csirkemellel » Kapribogyós csirkemell » Zöldborsós csirkemell » Csirkemell palacsinta
» Zöldbabos csirkemell » Sajtos csirkemell » Csirkemell formában sütve » Legegyszerűbb csirkemell
» Tejszínes csirkemell ragu » Csirkemell saláta » Füstöltsajtos csirkemell » Szumátrai csirkemell
» Rántott diós csirkemell » Epres csirkemell rolád » Mézes-diós csirkemell » Tokaji csirkemell


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.