Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Tutireceptek.hu fejléc

Diós-meggyes rakott kifli recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Hozzávalók /4 személyre/ :
- 8 db vajas (sima) kifli
- 8 dkg darált dió
- 4 dkg porcukor
- 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (töltőtömeg 350-400 g)
- 2 ujjnyi citromhéj
- 1 vaníliarúd
- 8 dl tej
- 4 tojássárgája
- 4 dkg cukor
- 4 dkg vaj / margarin

Elkészítés:
A kifliket ujjnyi vastagon felkarikázzuk, és mély tálba tesszük. A diót összekeverjük a porcukorral. A meggybefőttet leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és 15-20 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A citromot forró folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, és héjából kétujjnyit burgonyahámozóval lehántunk.
A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikapargatjuk belőle a vaníliapépet, majd hüvelyével és a citromhéjjal együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt 10 percig pihentetjük.
Közben a tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, és habosra-fehérre keverjük a kristálycukorral. Apránként hozzászűrünk-keverünk 2-3 merőkanál tejet, majd a maradékot, azután forró vízfürdőbe állítjuk, és folyamatosan keverve, mérsékelt tűzön addig hevítjük, amíg kissé besűrüsödik (vigyázat, nehogy felforrjon, mert összeugrik, kicsapódik a tojás!).
Leforrázzuk vele a kiflikarikákat, lazán összekeverjük, és hagyjuk langyosra hűlni (a tej szinte eltűnik, megisszák a kiflik). A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy mély tűzálló tálat vagy tepsit, a többit felolvasztjuk.
Meghintjük a tál alját 2 e. k. cukros dióval, belesimítjuk a krémesre lágyult kiflikarikák felét, megszórjuk a maradék cukros dió felével, aztán a kimagozott meggybefőttet, végül a maradék cukros dióval. Tetejére halmozzuk-kócosítjuk a maradék kiflimasszát, megöntözzük a vajjal/margarinnal, majd közepes bordamagasságra állított rácsra helyezve aranybarnára sütjük (35-40 perc).
A sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk, tetejét meghintjük egy fátyolnyi vaníliás vagy fahéjas porcukorral és a félretett meggyszemekkel.

Tanácsok:
Melegen, de nem forrón tálaljuk, hidegen is kitűnő! Dió helyett mákkal is készíthetjük. Meggyöntettel kínáljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

A receptet beküldte: anyafül


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Tengerész rakott krumpli » Rakott bundáskenyér » Almás kifli » Rakott sajtos sütőtök
» Olaszos rakott tészta » Rakott csülök » Tofus rakott zöldbab » Rakott tojás
» Mákos kifli (update 2) » Sajtos rakott kelbimbó » Rakott karalábé rizzsel » Könnyű rakott burgonya
» Zsír nélküli rakott hús » Rakottkáposzta » Szines zöldségrakottas » Bolognais rakott tészta


Minden jog fenntartva © 2019, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat és adatvédelmi tájékoztató | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.