| Karácsonyi mandulás mézeskockák receptHozzávalók: 500 g méz 1,5 dl olaj 250 g cukor 700 g liszt 20 g sütőpor 250 g hámozott mandula 1 kk. őrölt fahéj 1 mk. őrölt szegfűszeg 1 mk. őrölt szegfűbors késhegynyi só 3 tojás 100 g cukrozott narancshéj 100 g cukrozott citromhéj -Díszitéshez: 3 ek. sűrített tej 100 g hámozott, egész mandula 100 g cukrozott citromhéj 100 g cukrozott cseresznye Elkészítés: A mézet a cukorral és az olajjal, állandóan keverve, felforrósítjuk annyira, hogy a cukor elolvadjon, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a megdarált mandulával, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szegfűborssal, a tojásokkal, a sóval, a cukrozott narancs-és citromhéjjal (ezeket előzetesen apróra vágjuk), hozzáadjuk a mézes olajat, összegyúrjuk-ha túl lágynak találnánk a tésztát, egy kevés lisztet adunk hozzá. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrénybe legalább 1 órát pihentetjük (vagy előző este már elkészítjük). Kivajazunk egy sütő nagyságú tepsit, belefektetjük-nyomkodjunk a kinyújtott tésztát, tetjét megkenjük sűrített tejjel (vagy felvert tojással), éles hegyű késsel szabályos, kb. 6x6 cm-es négyzeteket rajzolunk a tésztára. Mindegyik közepébe 1-1 szem kimagozott, cukrozott cseresznyét nyomunk, köré pedig 4 mandulát és 4 darabka cukrozott citromhéjat. Előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 C), világos barnára sütjük (35-45), a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a jelzés mentén felszeleteljük. A receptet beküldte: Edis Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |